Opravená Gayerova kasárna v Hradci Králové začínají sloužit muzeu. 1. března se otevřou i veřejnosti

25. únor 2022 08:25

Muzeum východních Čech může znovu naplno využívat Gayerova kasárna. Sídlo kanceláří, skladů nebo depozitářů muzea prošlo v uplynulých dvou letech opravami za víc než 300 miliónů korun a nyní ho Královéhradecký kraj oficiálně otevřel. Přímo v Gayerových kasárnách zjišťoval informace reportér Tomáš Lörincz.

Pracovníci muzea již působí v nových kancelářích a restaurátorských dílnách, do regálových systémů v depozitářích se postupně stěhuje 2,5 milionu sbírkových předmětů a v březnu se otevře muzejní knihovna čítající 80 000 svazků.

Jak kasárna teď vypadají? Před dvěma lety to byla zvenku hodně oprýskaná a zevnitř stará budova, jak je to teď?

310 investovaných miliónů se muselo projevit a je to vidět vlastně už od exteriéru, před vchodem do budovy muzea vznikla přístavba ze skla a betonu.

Čtěte také

Samotná Gayerova kasárna dostala novou fasádu a podle ohlasů, které tady při tom dnešním otevření zazněly, tak kombinace moderní a původní architektury vypadá hodně dobře a povedla se. Opravené jsou i interiéry, v muzeu je nový nábytek nebo regálové systémy na exponáty v hodnotě několika miliónů korun.

Vše se moderně proměnilo a muzeum tak míří doslova do 21. století.

Co se vlastně změní pro pracovníky muzea kromě toho, že budou mít, s nadsázkou řečeno, vymalováno a nové židle?

Zásadní rozdíl a zásadní pozitivum pro ně je to, že se rozšířila kapacita - do kasáren by se postupně mělo přestěhovat dva a půl miliónu sbírkových předmětů.

Čtěte také

Kapacita depozitářů narostla v tomhle směru asi o dvacet procent.

Už byla řeč o nové přístavbě, v ní je badatelna knihovny a sbírkových fondů a také společenské zázemí. Mimochodem, když jsme u té přístavby, tak v ní zůstaly zachovány pozůstatky bývalé pevnosti, které objevili archeologové.

Aby bylo možné základy takzvaného bastionu zachovat a zpřístupnit veřejnosti, bylo přístavbu potřeba založit na pilotech.

Říkali jsme, že muzeum bude částečně sloužit i veřejnosti. Co si pod tím můžeme představit?

Jednak badatelnu knihovny, ve které zájemci najdou 80 tisíc svazků, fungovat by měla zatím dva dny v týdnu.

Čtěte také

Podle náměstkyně hejtmana Martiny Berdychové budou mít návštěvníci také větší možnost nahlédnout do depozitářů, v principu se ale nepočítá s tím, že by Gayerova kasárna fungovala primárně pro veřejnost.

Pořád jde o stavbu, která slouží především pro vnitřní potřeby muzea a pro uložení sbírkových předmětů. Není to tedy taky, že by se měly třeba akce ze stávající budovy muzea na nábřeží stěhovat do Gayerových kasáren.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související