Opravy ostravského Domu kultury Poklad pokračují. Dělníci teď pracují hlavně v interiérech

3. leden 2020 09:26

Město se v minulosti pokoušelo budovu zrekonstruovat už dvakrát. Dvě předchozí firmy ale nedodržovaly plán prací a magistrát jim vypověděl smlouvu. Aktuálně tak Poklad opravuje už třetí společnost. 

„Pro nás, co jsme tady vyrůstali, je Poklad takovým místním kulturákem, kde jsme prožili kus života. My k tomu prostě máme srdečný vztah,“ popisuje čtyřiašedesátiletý Vladimír. Podobný vztah mají k Pokladu i další Porubané.

„Konečně něco postaví, protože to už tak dlouho stojí, vždyť to je hrůza. Snad se to už dostaví. Vzpomínky mám, v 16 jsem začala tančit, já jsem chodila na Čaj o páté,“ dodává důchodkyně Vladimíra.

Dělníci na stavbě pracují. Budovu na zimu uzavřeli, aby do ní neteklo a nefoukalo. Až do jara se proto budou věnovat hlavně interiérům.

„Pokračuje se ve vyzdívkách vnitřku, takže jedeme. Postupně to tam začíná vypadat jako v obyvatelném a funkčním objektu,“ říká náměstkyně primátora Zuzana Bajgarová z hnutí ANO.

Podle ní zatím opravy běží podle plánu, i když k určitým změnám došlo. Město například rozhodlo, že místo repase starých oken umístí do Pokladu úplně nová okna.

„Máme za sebou asi půl roku intenzivní výstavby, čeká nás celý rok až do ledna. A potom, od přelomu 2020/2021, se začnou dovybavovat interiéry. Stavba by měla být otevřená v květnu 2021,“ dodává.

Cena rekonstrukce se pohybuje okolo 355 milionů korun.

autor: pdu
Spustit audio