Orlová vychovává malé kutily. Místní mateřinka přestavěla zimní zahradu na technickou učebnu

23. leden 2018

Rámus kladívek a dalšího nářadí se prakticky denně ozývá z mateřské školy v Orlové. Mají tam novou technickou dílnu, ve které se z předškoláků snaží učitelky vychovat malé kutily.

V Mateřské škole v Okružní ulici to vypadá jako v opravdové dílně vybavené ponky a svěráky se spoustou kladívek a hřebíků. Jen je to všechno podstatně menší. Učitelky doufají, že tak u dětí vzbudí zájem o řemeslo a stanou se z nich třeba elektrikáři, tesaři nebo zámečníci, kterých je na pracovním trhu nedostatek.

Tak jako v každé továrně i tady ve školce musí děti projít něčím, jako je bezpečnostní školení. A to jim právě dává učitelka Ivana Fidlerová. „Když budeme mít v ruce nářadí, můžeme s ním mávat?“ ptá se dětí učitelka. „Ne, protože bychom se zranili,“ odpovídají děti.

Děti v orlovské mateřince získávají zručnost v technické dílně

Šestičlenná skupinka malých kutilů právě vyrábí krmítka pro ptáky. „Než začnete řezat, musíte si tady udělat čárku tužkou,“ radí dětem. Kolem se ozývá bušení kladívek a hluk dalšího nářadí. „Já rád zatloukám hřebíky, je to moje nejoblíbenější část,“ usmívá se malý kutil.

„Děti jsou rády, když mohou něco takového využívat, tvořit. Jsou nadšené z toho, že mohou pracovat s pilkou, kladívkem, nebo s hlínou. Opravdu si myslím, že jim to dá hodně do budoucna,“ míní ředitelka školky Marie Bardoňová.

Učebnu jednotlivé skupinky dětí využívají prakticky denně a jak jim to jde, co jim to dává, jak je to baví, uslyšíte v naší reportáži (viz odkaz na poslech v úvodu článku).

Děti v orlovské mateřince získávají zručnost v technické dílně
Spustit audio