Ortopedie z orlovské nemocnice nakonec bude mít zázemí v Havířově

24. říjen 2019 09:00

Ortopedický tým primáře Tomáše Knybla, který působil v Orlové, a nově začal fungovat v krajské nemocnici v Karviné, se nakonec přesune do nemocnice v Havířově. Kraj tak chce vyhovět požadavku lékařů a zdravotnického personálu orlovské ortopedie.

Ortopedie se z Orlové měla stěhovat v souvislosti s přesunem akutní lůžkové péče z tamní nemocnice do dalších krajských zdravotnických zařízení, tento krok byl součástí krajem navržené takzvané optimalizace zdravotní péče v regionu. Stěhování lékařů a zdravotníků v Orlové ale vyvolalo značné protesty. Přesto se kraj nakonec rozhodl k němu přistoupit. Lůžkové interní oddělení a lůžkové oddělení chirurgie už se přesunulo a ortopedie se do Karviné měla přesouvat postupně, některé operace už se nyní prováděly v Karviné.

„Primář Knybel i jeho tým lékařů a sester budou mít v Havířově stejně kvalitní podmínky pro péči o pacienty, jako tomu bylo v Orlové a v Karviné. Jejich argumentům a žádosti jsme se rozhodli vyhovět zejména kvůli pacientům. Napjatá atmosféra a vztahy, nespokojenost mezi zdravotníky nepřispívají k pohodě nemocných,“ uvedl náměstek hejtmana pro zdravotnictví Martin Gebauer (ANO).

Přesun oddělení do Havířova se podle náměstka začíná připravovat tak, aby celá orlovská ortopedie mohla v havířovské nemocnici naplno fungovat od 1. ledna 2020. S pacienty, kteří do konce roku mají naplánovaný ortopedický zákrok u týmu primáře Knybla v karvinské nemocnici, se nyní zdravotnický personál dohodne na dalším postupu.

„S pacienty, kteří mají naplánovanou operaci nebo jiný ortopedický zákrok, se nemocniční personál spojí a s každým se individuálně dohodne na dalším postupu. Akutní případy se budou řešit podle situace, to znamená, že pacienti budou ošetřeni buď v Nemocnici s poliklinikou Havířov nebo Nemocnici s poliklinikou v Karviné-Ráji,“ doplnil Gebauer.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související