Oštěpařka Špotáková ozdobila Zlatou tretru nejdelším hodem sezony

9. září 2020

Barbora Špotáková vyhrála na ostravské Zlaté tretře soutěž oštěpařek nejlepším českým výkonem roku 65,19 metru. Přehodila i olympijský limit, ale ty se letos neuznávají.

Špotáková poslala oštěp za 65 metrů hned prvním pokusem. Nikolu Ogrodníkovou naopak připravila o druhé místo až v poslední sérii Polka Maria Andrejczyková. Úřadující vicemistryně Evropy hodila 62,96 metru, Andrejczyková byla lepší o 63 centimetrů.

Američan Ryan Crouser poslal kouli daleko za hranici 22 metrů i v Ostravě. Zvítězil výkonem 22,43, druhý Polák Michal Haratyk vrhl 21,65. Crouser letos vede tabulky výkonem 22,91, od světového rekordu krajana Randyho Barnese ho dělí 21 centimetrů. Olympijský šampion v neděli vyhrál v Chorzówě výkonem 22,70 metru, na Zlaté tretře překonal dvaadvacetimetrovou hranici čtyřikrát.

Překážkářky v Ostravě běžely netradiční trať 300 metrů. Zvítězila dvacetiletá Femke Bolová z Nizozemska, která časem 38,55 předvedla druhý výkon historie. Za nejlepším časem Zuzany Hejnové zaostala o 39 setin. Hejnová doběhla šestá a stejně jako na mítinku v Ústí nad Orlicí ji předčila Martina Hofmanová.

Warholm světový rekord nezlomil

Závod na 400 metrů překážek vyhrál s velkou převahou norský atlet Karsten Warholm, útok na světový rekord mu ale nevyšel. Časem 47,62 za ním zaostal téměř o sekundu.

Karsten Warholm.

Warholm v srpnu ve Stockholmu překonal časem 46,87 vlastní evropský rekord a přiblížil se na devět setin světovému rekordu Kevina Younga z olympijských her 1992 v Barceloně. Čtvrtka překážek měla původně uzavřít program Zlaté tretry až ve 20:35, ale pořadatelé nakonec start posunuli, aby norské hvězdě zajistili co nejlepší podmínky.

Warholmův čas je nicméně novým rekordem ostravského mítinku. Třetí doběhl v čase 50,18 český reprezentant Vít Müller.

Překvapení v tyčce

V soutěži tyčkařů nečekaně zvítězil Ernest John Obiena z Filipín, který překonal 574 cm stejně jako Renaud Lavillenie, ale měl lepší zápis než slavný Francouz.

Mistr světa Sam Kendricks, který minulý týden v Lausanne skočil 602 centimetrů, tentokrát zdolal jen 564 cm a obsadil třetí místo. Až za ním na pokusy skončil olympijský vítěz z Ria Thiago Braz.

Ostravský mítink patří do nově zřízené zlaté kategorie Kontinentální tour, což je druhá nejvyšší úroveň jednorázových atletických závodů po Diamantové lize.

autor: tif | zdroj: ČTK
Spustit audio