Ostrava chce postupně změnit třídu 28. října. Zastupitelé na to schválili koncepci

19. říjen 2023 14:55

Z ostravské třídy 28. října – Opavské má být v budoucnu bulvár. Zastupitelé ve středu schválili koncepci proměny. Z ulice se má postupně během následujících let stát příjemnější místo pro život. Na řadě míst se mají hlavně zlepšit podmínky pro chodce a cyklisty.

Měří 12 kilometrů, začíná u tanku ve Slezské Ostravě jako 28. října a končí v Porubě u Globusu jako ulice Opavská. Město chce ulici upravit na bulvár.

Ulice 28. října začíná za mostem Miloše Sýkory

Podle náměstkyně primátora Hany Tichánkové (ANO) se po ulici 28. října denně pohybuje 80 tisíc lidí. Teď je třída nejednotná a v každém úseku vypadá jinak. „Jedná se o koncepci, která bude postupně naplňovaná, jak budou probíhat jednotlivé investice. Teď je to například okolí sadu Milady Horákové nebo okolí nové koncertní haly, které s touto koncepcí pracuje,“ vysvětluje Tichánková.

Čtěte také

Koncepci navrhl Městský ateliér prostorového plánování a architektury (MAPPA). Její ředitel Ondřej Vysloužil doplňuje, že dokument není právně závazný. Smyslem je, aby přístup k ulici 28. října byl koordinovaný. A hlavně obyvatelé Ostravy se tam cítili dobře.

„Jsou na ní významné stavby, významné veřejné prostory a ten dnešní stav opravdu povětšinou neodpovídá významu této historické spojnice. Takže chceme, aby ten bulvár, který mnozí návštěvníci Ostravy vidí jako první, byl odpovídající vzhledem k významu Ostravy jako metropole,“ říká Vysloužil.

Koncepce ulici 28. října rozděluje do 22 úseků. Určuje například části ulice, které by měly být stejné. V některých částech se třeba počítá s rozšiřováním chodníků nebo se vznikem samostatných pruhů pro cyklisty.

Spustit audio

Související