Ostrava má novou linku na třídění odpadu. Je první svého druhu v Česku

26. říjen 2023 11:55

Městská odpadová společnost OZO Ostrava spustila novou linku na třídění odpadu.  Směsný komunální odpad se rozdělí na materiály k recyklaci a energetické využití. Na skládku poputuje už jen asi čtvrtina z celkového množství odpadků, které nejdou jinak využít. Ostrava se tak připravuje na zákaz skládkování směsného komunálního odpadu, který začne platit v roce 2030.

„Tady je jeden z optických třídičů, který funguje na bázi optického paprsku, a vyhodnocuje, jaký odpad pod ním projel. A je nastaven na to, aby jeden určitý odpad z toho dal pryč,“ vysvětluje u nové třídící linky mluvčí společnosti OZO Vladimíra Karasová.

Přesouváme se k velkému lisu, kde je asi desítka velkých kostek slisovaných z hliníkových plechovek od nápojů. O kousek dál už jsou velké slisované balíky PET lahví zelených, modrých...

„Všechno, na co máme kupce, prodáme. Toho je cca 10 procent. Pak máme 25 popelovin a věcí, které jsou nevyužitelné – ty končí na skládce. A zbytek jsou paliva,“ vysvětluje ředitel OZO Ostrava Karel Belda.

Z celkového množství zbyde asi polovina odpadu, která se pomele a v kamionech putuje do teplárny v Přerově. „Víc jak polovina spotřeby tepla pro město Přerov jde tady z tohoto odpadu,“ říká ředitel firmy Veoilia Energie Kamil Vrbka s tím, že takzvaný fluidní kotel v nejbližších letech vznikne i  na Ostravsku. „Předpokládáme, že bychom postavili obdobné zařízení, abychom mohli z tohoto dodávat teplo do Ostravy,“ dodává Vrbka.

Linka zatím funguje na dvě směny. Po zavedení třísměnného provozu umožní třídit odpad i z okolních měst a obcí.

Spustit audio

Související