Ostrava připravuje propojení centra s areálem Dolních Vítkovic

20. červen 2022 13:23

V Ostravě by mohla vzniknout nová městská čtvrť, kde by mohlo žít 12 tisíc lidí. Město chystá projekt na propojení centra s Dolními Vítkovicemi. Domy má postavit soukromý investor. Dopravní napojení a veřejná prostranství by zajistilo město. Podle odhadu za 2,7 miliardy korun.

„U Světa techniky bude začínat dlouhá rovná městská třída, která bude mířit směrem k Divadlu Antonína Dvořáka, ke Smetanovu náměstí. Bulvár povede přes území, kterému říkáme Pod Žofinkou,“ ukazuje Ondřej Vysloužil, ředitel městského ateliéru. MAPPA.

Území je dnes vymezeno shora báňskou drahou a také frýdlantskou dráhou a nový bulvár si můžeme představit jako třeba ulici 28. října, která má pro město také velký význam.

„Můžeme si opravdu představit, že uprostřed bude tramvajová trať, po obou stranách jízdní pruhy, bude tam možnost parkování, bude tam cyklostezka, bude tam chodník a důležité je také to, že tam bude stromořadí,“ dodává Vysloužil.

Na území Pod Žofinkou tak může v budoucnu stát nová čtvrť, kde bude žít asi 12 tisíc lidí. „Mohli bychom tady mít zajímavé bydlení, zajímavé zelené vnitrobloky,“ upozorňuje Vysloužil.

Nová městská třída a propojení centra s Dolní oblastí Vítkovice by se mělo začít stavět od roku 2024. Potrvá pak zhruba dva roky.

autor: Petr Dušek
Spustit audio