Ostrava zavede nový systém parkování. Volná místa v centru budou snímat senzory

25. leden 2020 06:20

Radnice v užším centru města vytipovala celkem 400 míst, ke kterým nainstaluje speciální čidla. Díky nim řidiči ve svých navigacích uvidí, kde je volné místo. Centrální obvod tak reaguje na stížnosti lidí, kteří často zoufale a marně hledají v ulicích volné místo.

„Já jim říkám kružiči, to jsou řidiči, kteří neustále krouží a potom to zoufale zapíchnou do zákazu a stejně dostanou pokutu. Takže ve výsledku je to vyjde dráž, než kdyby zaplatili parkovné na placeném parkovišti,“ popisuje realitu v ostravském centru technik Tomáš. Nový systém parkování podle něj může situaci vyřešit.

Radnice teď zvažuje možnosti, jakým způsobem bude snímat parkovací místa. „Je mnoho způsobů – například senzory ve vozovce nebo různé kamery, tedy spíše čidla,“ popisuje místostarosta David Witosz (Piráti).

Senzory pošlou informaci do navigace. Řidiče pak navede přímo ke konkrétnímu místu. Odpadne jim tak dlouhé a často bezcílné bloudění.

„Já tomu říkám surikata-systém. Vjíždíte do ulice, koukáte napravo nalevo, snažíte se přes ta auta vidět, kde je volno. Tohle odpadne. Sami víme, že popojíždění v těch uličkách a sledování dopravních značek, to je velký potenciál pro dopravní nehody,“ dodává.

Radnice chce ještě letos začít se zkušebním provozem nového systému, do ostrého má přejít od příštího roku. Fungovat přitom možná nebude jenom v centru. Zajímá se o něj totiž další městská část Poruba.

 

autor: pdu
Spustit audio