Ostravská fakultní nemocnice začala s očkováním lékařů a sester proti covid-19

30. prosinec 2020 08:28

První očkované lékaře a sestry proti covidu-19 má ostravská fakultní nemocnice. Zdravotníci začali s očkováním během úterka, připravenou na včerejšek měli stovku dávek. Vakcíny dostávají přednostně zdravotníci, kteří jsou v úzkém kontaktu s covidovými pacienty.

„V kontaktu s covidovými pacienty jsme často a bohužel vidíme i mnoho mladých, kteří by ještě mohli vést kvalitní život, jak této infekci podléhají. Takže pro vlastní bezpečí i bezpečnost ostatních pacientů a rodinných příslušníků jsem se nechal očkovat,“ vysvětluje lékař oddělení ARO Marek Bebej.

Čtěte také

S očkováním neváhala ani vrchní sestra Šárka Kumorová. V nemocnici se dennodenně setkává s pacienty s těžkým průběhem nemoci a nechce nic podcenit. „Po tom, co vidíme tady, jak probíhá covid, si myslím, že když jsem to neprodělala, je namístě se nechat očkovat,“ dodává.

Podle primářky Lenky Petroušové očkování probíhá klasickým způsobem. „Očkuje se do té nedominantní ruky, kterou méně používáme. Očkuje se jednoduchou injekcí do svalu a pacient odchází s potvrzením o očkování a s datem druhé dávky očkování,“ vysvětluje primářka.

Druhou dávku očkovaný dostane za 21 dnů. Jak dlouho bude díky vakcíně imunní, zatím podle Petroušové není jasné. „Byli bychom rádi, kdyby byla dlouhodobá. Vakcína je nová, takže délka ochrany se v podstatě ještě neví,“ upozorňuje primářka.

Podle ředitele Jiřího Havrlanta nemocnice obdrží druhou várku vakcín na Silvestra.

autor: Petr Dušek
Spustit audio

Související