Ostravská noc vědců nabídne program na 16 místech

2. říjen 2018 12:11

V Ostravě se v pátek při šestém ročníku Ostravské noci vědců lidem otevřou univerzity, vědecká centra nebo například Moravskoslezská vědecká knihovna. Zájemci se mezi jednotlivými stanovišti budou moci bezplatně přepravit speciálním autobusem. Letošním tématem je 100 let české vědy a program je tak zaměřen na nejvýznamnější objevy uplynulého století. Novinářům to za organizátory akce sdělila Jitřenka Navrátilová.

Ostravská noc vědců se bude konat na 16 místech krajského města mezi 17:00 a 22:00. Vstup bude zdarma a nebude chybět mobilní aplikace s kompletním programem v Ostravě i dalších místech republiky, kde se tato celoevropská akce rovněž koná.

„Samotný program dá návštěvníkům nahlédnout nejen do historie české vědy, ale představí také nejmodernější vědecké trendy a ukáže, že čeští vědci právem patří mezi světovou špičku,“ uvedla Navrátilová.

Ostravská univerzita bude mít v pátek na programu například ukázky chemických pokusů a představí i vyšetřovací metody v průběhu století. Vysoká škola báňská-Technická univerzita Ostrava připravuje zajímavosti z oblasti architektury či elektromobility. V Dolní oblasti Vítkovice si zájemci už dopoledne budou moci prohlédnout obří model šroubovice DNA, který utvoří lektoři ze Světa techniky spolu se žáky ostravských základních škol. Moravskoslezská vědecká knihovna pak návštěvníkům umožní nahlédnout do míst, kam se čtenáři běžně nedostanou.

Noc vědců vznikla z podnětu Evropské komise v roce 2005 a jejím posláním je popularizace vědy a osobností vědců. Jeden den v roce jsou na stovkách míst v Evropě ve večerních a nočních hodinách zpřístupněny univerzity, vědecká a výzkumná pracoviště, science centra a další pracoviště, ve kterých se zdarma konají komentované prohlídky, populárně-vzdělávací přednášky, workshopy, experimenty, vědecké show, hudební vystoupení a podobně.

Podrobný program Ostravské noci vědců lze najít také na webových stránkách.

zdroj: ČTK
Spustit audio