Ostravská zoo zve na den ptactva a zahájení komentovaných prohlídek skleníků

31. březen 2023 22:58

Komentované prohlídky skleníků obnoví po zimní pauze v sobotu ostravská zoo. Skleníky otevírá jen při speciálních komentovaných prohlídkách, vždy o víkendu v 11 hodin nebo ve 14 hodin.

Ve sklenících rostou stovky druhů rostlin z tropických a subtropických oblastí. V tomto období v nich dozrávají citróny, pomela nebo banány. Lákavé je rovněž exotické koření jako například kardamom nebo citrónová tráva.

„Ozdobou těchto tropických a subtropických prostor jsou bezesporu i krásné květy nejrůznějších druhů orchidejí v pastelových barvách. V exteriéru skleníků pak právě nádherně kvete sbírka vřesovců pleťových a začínají nakvétat první pěnišníky,“ láká k návštěvě mluvčí ostravské zoo Šárka Nováková.

Ptačí příjmení + sobota 1. 4. = výhodnější vstupné

„V sobotu 1. dubna zveme všechny Pěnkavy, Kosy, Sýkory, Holoubky, Ptáčky a další nositele ptačího příjmení do ostravské zoologické zahrady, kde proběhne oslava svátku všech opeřenců. Kromě speciálního ptačího programu se lidé s ptačím příjmením mohou těšit na zvýhodněné vstupné,“ dodává mluvčí zoo.

Ptačí program začne speciální ornitologickou procházkou vedenou zkušeným ornitologem Otakarem Závalským částí areálu Zoologické zahrady a botanického parku Ostrava. Díky přírodnímu charakteru a umístění v lokalitě Velkého ostravského lesa je areál zoo útočištěm pro řadu druhů volně žijících ptáků. V době, kdy ještě nejsou stromy olistěné, lze ptáky pozorovat relativně snadno.

Čtěte také

V posledních letech bylo v areálu zoo pro podporu a zvýšení biodiverzity vyvěšeno více než tři stovky nejrůznějších budek pro rozšíření hnízdních možností a realizována řada dalších opatření na ochranu ptactva. Některá z nich účastníci během procházky také uvidí.

„Sraz zájemců je v 10 hodin u výukového centra zoo. Procházka potrvá asi hodinu. Pro snadnější pozorování ptáků doporučujeme přinést si s sebou dalekohled, případně určovací klíče a atlasy. Vhodná je také obuv do terénu,“ připomíná Šárka Nováková.

Polák velký, pták roku 2022

Mezi 12. a 16. hodinou pak budou připraveny ve výukovém centru zoo aktivity na ptačí téma: poslouchání ptačích hlasů, poznávání ptačího peří a ptačích vajec, výstava budek a další ptačí aktivity. Lidé zde také najdou náměty a inspirace, jak se zapojit do pomoci ptákům třeba na své zahradě. Jedná se o relativně jednoduché, ale velmi účinné kroky, jako je vyvěšení vhodné budky, výsadba plodonosných keřů či vybudování pítka pro ptáky. Představen bude i Pták roku 2023 – polák velký.

Spustit audio

Související