Ostravské fotbalisty bude od léta trénovat Vrba, Galásek končí

14. květen 2022

Trenérem fotbalistů Ostravy bude od nové sezony Pavel Vrba, který byl začátkem tohoto týdne odvolán od mužstva Sparty. Bývalý kouč Plzně či české reprezentace dnes podepsal s Baníkem víceletou smlouvu.

„Přiznám se, že nebylo moc nad čím přemýšlet. Chtěl jsem se vrátit tam, kde jsem s velkým fotbalem začínal. K Baníku mám vztah. Klub má zase ambice, dobré zázemí, akademii a skvělé fanoušky,“ řekl Vrba na klubovém webu.

Osmapadesátiletý kouč v Baníku začínal svou trenérskou kariéru. V roce 2004 klub opustil poté, co s Františkem Komňackým tým dovedli k poslednímu titulu.

Čtěte také

Na lavičce Vrba nahradí Tomáše Galáska, který se rozhodl po sezoně vrátit do Německa, kde má rodinu.

Devětačtyřicetiletý bývalý reprezentant Tomáš Galásek v Ostravě větší část sezony působil jako spolupracovník Ondřeje Smetany a po jeho odvolání se stal hlavním koučem. V nedělním posledním ligovém kole nadstavbové skupiny o titul v Plzni se s Baníkem rozloučí, s týmem obsadí konečné páté místo.

„Ten rok byl pro mě velmi inspirující a obohacující a zároveň vyčerpávající, hodně mi to dalo. Rodinu mám ale v Německu a postupem času mi začala hodně chybět. Cítím potřebu jí vrátit, co pro mě v průběhu fotbalové kariéry obětovala, a to byl důvod, proč jsem se teď rozhodl vrátit domů,“ vysvětlil Galásek.

Vrba? Nebylo nad čím váhat

„Když se naskytla příležitost otevřít jednání s Pavlem Vrbou, nebylo nad čím váhat. Museli jsme reagovat velmi pružně, protože na trhu byl o takového kouče okamžitě značný zájem,“ řekl výkonný ředitel Baníku Michal Bělák. „Jednání bylo velice korektní, rychlé a bezproblémové. Velmi rychle se ukázalo, že jsme naladěni na podobnou notu. A především Pavel Vrba sám ukázal, že má zájem jít právě do Baníku, což věc usnadnilo,“ uvedl Bělák k příchodu přerovského rodáka.

Realizační tým se bude ještě skládat. „Řeší se několik otazníků. Teď ale máme především velkou radost, že hlavní trenérský post jsme mohli obsadit tak renomovanou personou, která se navíc orientuje v našem prostředí,“ řekl sportovní ředitel Alois Grussmann.

Vrba slavil největší úspěchy s Plzní, s níž získal tři ligové tituly a třikrát si s ní zahrál skupinu Ligy mistrů. Reprezentaci trénoval od prosince 2013 do června 2016 a dovedl ji na mistrovství Evropy. Působil také na Slovensku u týmů Púchova a Žiliny, v bulharském Ludogorci Razgrad a krátce vedl ruskou Machačkalu.

„Láká mě, že Baník má velké ambice. S majitelem klubu se známe a debaty o fotbale jsme mívali už dříve, proto vím, že míří vysoko. Proto bych byl rád, kdyby se jeho ambice naplnily a znovu se tu jednou hrály evropské poháry a nevzpomínalo jen na historii,“ řekl Vrba pro klubovou televizi.

Na angažmá v Ostravě se dohodl jen pět dnů po odchodu ze Sparty. „Námluvy byly hrozně rychlé. Obě strany cítily, že to chceme udělat. Jednání bylo rychlé a bez komplikací. Baník jsem celou tu dobu sledoval, jsem rád, že se po slabším období znovu stabilizoval,“ uvedl Vrba.

O možných změnách v kádru mluvil zatím jen velmi neurčitě. „Samozřejmě na to přišla řeč, ale zatím je to otevřené. Vím, že Baník měl a má dobrou mládežnickou základnu a spousta těch mladých kluků dostávala příležitost. Tím netvrdím, že když budeme mít problémy, nebudeme to řešit příchodem hráče odjinud,“ řekl Vrba.

zdroj: ČTK
Spustit audio