Ostravské herny omezují provoz automatů. Z města zmizí posledních 250 výherních přístrojů

11. květen 2022

Posledních 250 automatů musí do konce června zmizet z Ostravy. Herny tak postupně ukončují jejich provoz. Nařizuje jim to 3 roky stará vyhláška, která reguluje hazard ve městě. Některé městské obvody tento krok vítají, jiné by ale místo úplného zrušení automatů přistoupily spíše k omezení.

Prezident asociace kasin Tomáš Kment chápe, že města mají možnost hazard na svém území regulovat, na druhou stranu upozorňuje, že jde o typ podnikání. „Jednou je v České republice hazard povolený, je to oficiálně povolené podnikání. Kdokoliv se na to může dívat skrz prsty, víceméně chápu i názory, že u některých lidí s tím můžou vznikat problémy – jsou to gambleři. Ale bohužel nabídka nemůže za poptávku,“ říká Kment.

V Ostravě tak brzy skončí provoz zbylých 247 herních automatů. „Konec automatů bude bez výjimky k 30. červnu, kdy končí povolení u všech automatů. Město i po tomto datu bude inkasovat příjmy z živých a internetových her,“ říká mluvčí magistrátu Petr Havránek.

Město letos i díky tomu přijde o čtvrtinu příjmů z hazardu za minulý rok, což je více než 30 milionů korun.

Regulaci uvítaly i některé obvody. Třeba radnice Ostrava-Jihu si myslí, že to povede třeba ke snížení kriminality. Pro centrální obvod ale konec automatů znamená mnohamilionový výpadek z rozpočtu.

„Já osobně bych byla spíš příznivcem, kdyby se našlo místo, kde by byly ty licence uděleny, byly by tam k dispozici i ty hrací automaty, ale bylo by to kontrolované místo,“ dodává místostarostka Valentina Vaňková (ODS).

autor: Petr Dušek
Spustit audio