Ostravské muzeum provonělo pečení perníčků

20. prosinec 2016

Budovou Staré radnice v Ostravě se už od začátku prosince line vůně čerstvě upečených perníčků. Ostravské muzeum tam totiž pořádá tradiční předvánoční dílny, kde učí zájemce péct podle receptury staré víc než 100 let. Připravené těsto navíc lektorky tvarují pomocí originálních historických forem, které byste našli snad už jen v almarách babiček anebo prababiček.

Najít vánoční perníčkové dílny Ostravského muzea není vůbec nic složitého, stačí jít po vůni. Ta vás vyvede do jedné z místností v prvním patře. Dílny tam vede paní Markéta Jarešová.

„Můžete tady přijít a podle původní receptury si vyrobit perník vtlačovaný do starých forem. My tady používáme repliky a jsou tady i současné, které vyrobil řezbář,“ vysvětluje lektorka Ostravského muzea.

Kdysi se kromě vykrajovaných perníků také vtlačovaly, a to do forem. Používá se těsto, které nevykyne a řezba zůstane krásně otištěna na perníku. A motivy jsou samozřejmě starodávné.

„Ve vitríně máme vystavené originály – kdysi se nejvíce vyřezávali ti koníci a klasické panenky v zavinovačce. A podkova pro štěstí určitě,“ dodává Markéta Jarešová.

Pečení perníků v Ostravském muzeu
autor: Kateřina Daňková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.