Ostravské planetárium chystá novinky, návštěvníci nahlédnou i do podmořského světa

6. leden 2019 12:00

Planetárium Ostrava letos plánuje nové projekce. Zaměří se na podmořský svět i na Slunce. Návštěvníky také láká na pozorování nebeských jevů z tamních kupolí.

Loni zavítalo do ostravského planetária devadesát tisíc lidí. V tomto roce na návštěvníky čekají novinky, ta první už v březnu.

"Bude to podmořský svět, to znamená, že návštěvníci budou sedět pod hladinou moře, všude kolem se budou objevovat mořští tvorové, korály a budeme vyprávět o tom, jak vypadá život pod hladinou moře," říká vedoucí ostravského planetária Ivana Marková.

Ostravské planetárium po třech letech přivítá první návštěvníky

Původní Zeissovo planetárium

Ostravští fanoušci hvězd se dnes vypraví do vesmíru. Poprvé po třech letech si projdou opravené porubské planetárium. Dospělí i děti si v některých místnostech nově ověří přírodní zákony nebo si vyzkoušejí řízení vesmírného vozítka.

Druhou novou projekcí je film o Slunci. "Ten chceme uvést v květnu. Tím se nastartuje sezóna, kdy zase začneme pozorovat slunce. Máme tady speciální dalekohledy, kde pomocí filtrů můžeme pozorovat jednak skvrny na Slunci, ale také erupce a protuberance, tedy velice bouřlivé úkazy, které nám nabízí hvězda Slunce, a s tím bude spojen ten nový film," vysvětluje Marková. 

Rok 2019 by podle astronomů měl nabídnout i řadu zajímavých úkazů, které lze pozorovat z hvězdářských kopulí.

"Letos nás čeká měsíční zatmění, a to 26. ledna, ale bohužel bude na ranní obloze. Bude to poslední měsíční zatmění na celé desetiletí. Pak budou samozřejmě částečná zatmění Měsíce," říká.

Návštěvníci ale podle Markové nemusí čekat na žádný speciální úkaz. Hvězdárna je otevřená vždy od středy do soboty a prostřednictvím dalekohledů se tam dají pozorovat například krátery na Měsíci, planety, galaxie, mlhoviny, hvězdokupy nebo dvojhvězdy.

Spustit audio

Související