Ostravské reuse centrum dá novou šanci starým použitým věcem

16. září 2020 08:10

V Ostravě začala fungovat dílna na opravu starého nábytku. Smyslem takzvaného reuse centra je ve sběrných dvorech vyhledávat věci ve slušném stavu a renovovat je. Zájemci je pak budou moci odkoupit za velmi levné ceny. Pro veřejnost bude v provozu od soboty. Kvůli koronaviru jej ale bude moci navštívit jen omezený počet lidí.

Nové reuse centrum bylo vybudováno v areálu OZO Ostrava ve Slovenské ulici v Přívoze, kde se nachází sběrný dvůr. Centrum bude otevřeno denně kromě pondělí a neděle.

„Soustředíme se na menší opravy, není to žádná mechanická dílna. Jedná se opravdu o ruční nářadí a malé opravy. Prvotní selekci dělají sběrné dvory. Pokud se předmět dostane už k nám, tak ho opravíme,“ říká vedoucí reuse centra Aleš Staníček.

Kromě nábytku v reuse centru opraví například jízdní kola nebo vyhozené šicí stroje. Opravené věci pak lidé mohou zakoupit za symbolické ceny. „Symbolická cena je od deseti do 150 korun, maximálně za větší kusy nábytku do 200 korun,“ říká Karel Belda, jednatel městské odpadové firmy OZO.

Peníze za prodané opravené věci budou použity na výsadbu nové zeleně v Ostravě.

autor: Petr Dušek
Spustit audio