Ostravské Vánoce jsou připravené, program začne v sobotu

25. listopad 2022 17:19

Masarykově náměstí v centru Ostravy nově dominuje živý vánoční strom. Už v sobotu tam začnou trhy spojené s adventním programem. Smrk měří zhruba 11 metrů. Jehličnan krajskému městu věnoval soukromý majitel, kterému už překážel na zahradě.

Letošní smrk krášlí stovky ozdob a některé mají i typicky ostravskou industriální podobu. Ve stejném duchu bude i dvoumetrová zlatá hvězda, u které bude takzvaný fotopoint. Tedy místo, kde si lidé mohou udělat fotku na památku. A novinek bude víc.

„Vánoce se nám rozšiřují ze čtyř na pět scén, tou novou scénou bude řemeslná scéna v Husově sadu, kde se dospělí i děti budou moci seznámit s tradičními řemesly. A druhou novinkou je, že jsme vyslyšeli přání hendikepovaných občanů, kteří by se také rádi svezli na velkém vyhlídkovém kole a neměli tu možnost, takže jedna z kabin bude letos bezbariérová,“ uvedl primátor Tomáš Macura (ANO).

Masarykovo náměstí

Během adventu bude v centru program, který připravila městská společnost Černá louka. „Dramaturgický záměr pracuje s takovým pravidelným opakováním. Například v úterky na hlavní scéně je to živé vaření, ve středy je to oblíbená talk show Kafrárna. Čtvrtky to jsou Barevné vánoce, díky spolupráci s dramaturgií Colours of Ostrava máme zahraniční kapely. Pátky zase melodie, hudba a už se připravujeme na víkendovou adventní pohodu – v sobotu jsou tam zařazeny i jiné prvky no a neděle je prostě adventní neděle, vrchol, pohoda a hvězdy Vánoc,“ potvrzuje obchodní ředitelka Miriam Lehocká.

Za letošní adventní trhy město zaplatí 15 milionů korun, o milion víc než vloni. Ostravské Vánoce odstartují už tuto sobotu, kdy se rozsvítí vánoční strom.

Tradiční kluziště je opět vedle opravované Ostravice
autor: Josefína Sýkorová
Spustit audio