Ostravský areál Dolní oblasti Vítkovice návštěvníkům zpřístupnil koksárenskou věž

16. červenec 2019 07:00

Industriální areál Dolní oblast Vítkovice v Ostravě má novinku pro návštěvníky. Opravil totiž zchátralou koksárenskou věž, která stojí v jeho centrální části. Lidé se tak dostanou do míst, které předtím nebyly přístupné. Rekonstrukce vyšla na zhruba 13 milionů korun. 

Opravená koksárenská věž se poprvé otevře návštěvníkům během hudebního festivalu Colours of Ostrava, který začíná ve středu. Věž nabízí nové výhledy na areál.

„My tady stojíme teď na plošině u koksárenského vozu, tak koukáme na vysoké pece, na Bolt Tower. Je to zase úplně nová perspektiva a podle mě tady vzniknou docela hezké obrázky,“ říká ředitel Dolní oblasti Vítkovice Petr Koudela.

Koksovna byla před opravou v dezolátním stavu. Koks se tady totiž naposledy vyráběl v roce 1997. Podle člena managementu areálu Karla Malíka se ale rekonstrukce povedla:

„Nejsložitější právě si myslím byla zrovna ta hasicí věž, která se skládala z ocelových, betonových a dřevěných prvků. To znamená, že tam byla kombinace všech těchto stavebních materiálů. Když se podíváte, tak i ta tesařská konstrukce je poměrně netradiční – je to zvláštní tvar komolého kužele.“

Koksárenská věž doplní takzvaný Uhelný prohlídkový okruh.

Koksovna je součástí takzvaného Uhelného okruhu

„Návštěvníci si můžou prohlédnout areál v podstatě téměř v nezměněné podobě a dokreslí si představu, jak ta technologie výroby železa fungovala. V tom je unikátnost tohoto areálu,“ vysvětluje lidovecký náměstek hejtmana Lukáš Curylo.

Nově zpřístupněná věž se zalíbila také filmařům. Brzy tam přijede známý režisér Jan Hřebejk.

„Můžu prozradit, že prostor koksovny ho velmi zaujal. My jsme ho tady přivedli před měsícem, když byly obhlídky. Jednak je zajímavý tím, že tady úplně běžný festivalový provoz nebude, takže bude klid třeba na natáčení a je fotogenický a je originální,“ dodává ředitel areálu Petr Koudela.

Jaký film se tam bude natáčet, ale zatím ještě prozrazovat nechce.

autor: pdu
Spustit audio