Ostravský plyšák objel republiku. Děti chtěly, ať cestuje místo nich, když nemohly ven kvůli smogu

14. říjen 2019

Kvůli smogu děti z družiny ostravské Základní školy Ivana Sekaniny nemohly na procházky a tak vymyslely, že na cestu vyšlou plyšovou hračku. Medvěda jménem Lumpík nejprve poslaly poštou do Chebu. Další družiny si ho pak převážely mezi sebou přes celou republiku, až se dostal zpět do Ostravy. Urazil celkem 3000 kilometrů.

V zimních měsících si děti z této školní družiny připadaly trochu jako ve vězení, venku byl takový smog, že nikam nemohly a tak zapojily fantazii a na cesty vyslali plyšovou hračku.

„Nápad vznikl, když bylo v Ostravě hodně smogových dní a nemohli jsme s dětmi ven. On byl naším talismanem už od začátku školního roku. A když nemůžeme ven my, tak zkusíme, aby cestoval Lumpík,“ říká vychovatelka Silvie Palkovská.

Lumpík měl svůj cestovní pas, také slamák. „Ten měl vyrobený na dovolenou v Bulharsku. Tam také dostal kačenku, na které plul v bazénu a na moři,“ dodává vychovatelka Kateřina Kosubová.

Stal se rekordmanem a oženil se

Na chodbě školy je vitrína úspěchů Lumpíka, ve které je vystaven certifikát o vytvoření českého rekordu. „Po skončení cesty uznali Lumpíka rekordmanem. Jako jediný plyšový medvěd, který překonal tolik družin. Byl v severních Čechách, máme fotky i ze Sněžky a z hranic s Německem,“ popisuje dále Silvie Palkovská.

Ve vitríně je dokonce i oddací list. „V Pilníkově nám Lumpíka oženili,“ usmívá se vychovatelka. Podle ní si dá Lumpík do konce roku pauzu a pak se možná vydá na další cestu po republice.

Děti ze ZŠ Ivana Sekaniny v Ostravě s plyšákem Lumpíkem
autor: pdu
Spustit audio