Ostravský superpočítač Salomon dosloužil. Do křemíkového nebe se ale ještě nechystá

28. červen 2024 10:47

Ostravský superpočítač Salomon definitivně dosloužil. V nejbližších dnech opustí datový sál národního superpočítačového centra na Vysoké škole báňské–Technické univerzitě Ostrava. Škola ho prodala holandské firmě, která některé části zrepasuje. V roce 2015 byl Salomon 40. nejvýkonnějším superpočítačem na světě. Pomáhal vědcům třeba s vývojem nových materiálů. Zachraňoval i lidské životy.

S ředitelem Národního superpočítačového centra Vítem Vondrákem stojíme ve velkém sále se sníženou koncentrací kyslíku – to aby se předešlo požárům. Samotný superpočítač vypadá jako řada šatních skříněk s děrovanými dvířky, za kterými se ale skrývají stovky počítačových serverů a procesorů. Ty mohou počítat a modelovat, třeba jak budou působit a fungovat třeba léky na vysoký krevní tlak.

Čtěte také

„Takže, když pak má člověk na stole tu pilulku, vůbec si neuvědomuje, že celý základ té pilulky prošel superpočítačem, kde se zjišťovalo, jestli bude ten lék účinný a zda bude lepší než ty předchozí,“ říká Vít Vondrák.

Ostravské superpočítače využívá i Vysoké učení technické v Brně. Pomáhají plánovat ultrazvukové zákroky při operacích mozku. „Takto silný počítač potřebujete proto, abyste precizně naplánoval nastavení těchto vysílačů, abyste se přesně trefil do bodu – zničil nádor a nepoškodil nic dalšího,“ vysvětluje Jiří Jaroš z fakulty informačních technologií.

Na nesmírně složité výpočty by člověku nestačil celý život. Superpočítač na to potřebuje několik hodin. „I běžnému notebooku by to trvalo asi dva měsíce,“ dodává Jaroš.

Takových výpočetních úloh má Salomon za sebou skoro devět milionů. Přestože v ještě v roce 2015 patřil k nejvýkonnějším zařízením na světě, za šest let služby pomalu zastaral. V roce 2021 ho nahradila výkonnější Karolina a i ta už čeká svého nástupce. Stejně jako další ostravský superpočítač – Barbora. Výměny se dočkají v příštích dvou letech.

Spustit audio

Související