Ostravští soudci se v tropických dnech dusí v nevětratelných jednacích síních

27. červen 2019 05:20

S vedrem bojují i ostravští soudci. Kauzy řeší v jednacích síních, které teď nemohou pořádně větrat. Budova krajského soudu je totiž obehnaná lešením, protože začala oprava zchátralé fasády.

Místopředseda soudu Igor Krajdl otevírá okno ve své kanceláři. Právě z tohoto okna je dobře vidět, že kolem budovy už je lešení. „Poté, kdy bude obita stará omítka, nás čeká v parném létě ještě zalepení oken igelitovou fólií a tedy absolutní nepropustnost a nevětratelnost všech místností,“ říká soudce.

Lešení je i kolem jednacích síní. „Po několika desítkách minut je tam nedýchatelno a jednání se musí přerušit, vyvětrat na chodbu, pokud je to možné. Pokud to vůbec pohyb vzduchu v těchto vedrech umožní,“ dodává Igor Krajdl.

Klimatizaci tato historická budova nemá, jednací síně se tak mění v nechtěnou saunu. „Samozřejmě dá se nařizovat méně jednání, případně volit jednací síně, kde stavební práce neprobíhají, ale jsme omezeni počtem síní,“ říká soudce Radek Adamus.

Proti pekelné výhni tak soudci nasazují svou nejsilnější zbraň – rozum. „Jednání se nařizují co nejdříve, v pozdním odpoledni už se nejedná. Snažíme se vždy ráno před zahájením jednání pořádně tu jednací síň vyvětrat a potom zabednit. Jižanský typ větrání,“ popisuje místopředseda soudu Igor Krajdl.

Oprava fasády skončí podle předběžných odhadů koncem října.

autor: ada
Spustit audio

Související