Otužování jako boj s choulostivostí. Nemusí to být jen o studené vodě, jde o druh cévní gymnastiky

9. březen 2024

Magazín o zdravém životním stylu. Poslouchejte Šarm:

  • 00:49 Připomínka okamžiků, kdy Lucie Bílá přebírala ocenění pro Šarmantní osobnost roku
  • 03:52 Chcete začít s otužováním? Poradíme vám, jak na to
  • 07:50 Dlouhé sukně jako módní trend letošního jara
  • 12:14 Kosmetický rádce odpoví na dotazy ohledně permanentního make-upu
  • 16:36 Představíme vám zajímavého průvodce Krkonošemi
  • 21:05 Jak můžete hlasovat ve 28. ročníku ankety Šarmantní osobnost roku

Vzduch -3 stupně Celsia, voda +4,5 a v ní 826 ledových mužů a žen.

Čtěte také

Tak vypadal nový rekord v počtu otužilců na jednom místě. Vytvořili ho na jezeře Barbora na Teplicku a akci nevymyslel nikdo jiný, než David Vencl, dvojnásobný světový rekordman v plavání pod ledem jen v plavkách.

Této metodě na posílení imunity se u nás věnuje stále více lidí. Proto vám teď poradíme, pokud byste chtěli s otužováním začít. A povíme vám, jaké podoby může takové správné otužování mít.

Barbora Slezáková rady dostala od instruktorky silového a kondičního tréninku Vladimíry Šimkové.

Otužování úplně obecně, je vystavování těla různým, i extrémním podmínkám za účelem zvýšení tělesné i duševní odolnosti. Používá se jako boj s choulostivostí i jako léčebná metoda. Chceme tím zvýšit svoji odolnost vůči změnám vnějšího prostředí. Posledních pár let je to i trend. Spousta lidí leze do kádě se studenou vodou nebo se chodí v zimě koupat do rybníka.

Není to žádná novinka

U nás máme velkou tradici zimního plavání, naši prarodiče si to pamatují ze Sokola nebo ze Skauta. Dříve bylo běžné i v zimě chodit plavat nebo se sprchovat studenou vodou. Patřilo to ke zdravé tělesné kultuře.

Kam se tedy můžeme chodit otužovat. Třeba do řeky?
Určitě, ale tím bych úplně nezačínala. Pokud žijeme ve vytápěných domech a bytech, kde z kohoutku teče teplá voda, tak není dobré začínat hned nějakým extrémem. Jako jít se v zimě koupat do řeky.

Čtěte také

Doporučovala bych začít tím, že si nejprve zvykáme na změny teploty během dne.

Můžeme si doma snížit intenzitu topení, můžeme začít chodit doma bosí. Ne, abychom prochladli, ale prostě zvykat si na různé podmínky. Můžeme si zvyknout chodit ven za každého počasí, klidně třeba i občas zmoknout. Když na jaře vysvitne první teplejší slunce, tak se chvíli projít bosí po trávě.

Otužování je venkovní aktivita, nemusíme chodit nikam do fitcentra. Můžeme se projít nebo proběhnout venku, když fouká vít. Začneme se otužovat nejprve mírně, a můžeme začít i doma. Vystavovat se studené vodě ve sprše, na závěr, když jsme vyhřátí, tak na sebe pustit na chvíli vlažnější a pak i studenou vodu. Nebo aspoň na nohy či ruce.

V zimě si můžete venku sundat rukavice a nebát se vystavit složitějším podmínkám.

Otužování nemusí být jen o studené vodě

Otužování je například i sauna, kde jsou extrémní podmínky. Jednak vysoká teplota a následné ochlazení. To našemu tělu dělá velmi dobře.

Čtěte také

Je to druh cévní gymnastiky, kdy se střídá smrštění a roztažení cév. Prokrvují se nám periferie v těle, prokrvuje se kůže a pak při ochlazení se zase naopak vše stahuje.

To je velký benefit otužování pouze chladem. Že jsme potom odolnější i vůči velkému vedru. A právě sauna je velmi dobrý způsob, jak s otužováním začít. Protože nejprve jdeme do tepla a potom nás tolik nebolí jít do studené vody.

To vše a ještě mnohem víc v magazínu o životním stylu Šarm v sobotu po 18 a neděli po 11 hodině. Na setkání s vámi se těší Lada Klokočníková.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.