Páteční Noční linka: Pokroky medicíny

6. září 2019

Jak se změnilo lékařství za poslední desítky let? Čeho jste si sami všimli? Je dnes odebírání krve šetrnější? Jsou průvodní problémy chemoterapií snesitelnější? Co se změnilo v oboru rehabilitace, máte vlastní zkušenosti?

Přišli jste před lety o své blízké kvůli něčemu, co se v současnosti běžně léčí nebo operuje? Jsou nemoci, které byly dříve běžné, ale dnes o nich téměř neslyšíte? Jak bude podle vás vypadat medicína za dalších několik desítek let? Na čem by měli výzkumníci zapracovat a co je podle vás už za hranou etiky?

K tématu mě inspiroval článek o předčasně narozených dětech uveřejněný v magazínu Reportér. Neonatolog Zbyněk Straňák připomněl, že ještě před třiceti lety se považovalo za úspěch, když přežilo kilové dítě. Dnes lékaři dokážou zachránit novorozence o váze několika set gramů.

Nejmenším miminkem, které se narodilo a přežilo, je chlapeček z Tokia. Ten přišel na svět na začátku letošního roku s váhou pouhých 268 gramů. V blízké budoucnosti by se mohly děti vyvíjet i v umělé děloze.

Podle profesora Straňáka jde o budoucnost neonatologie, která je velmi blízká, v řádech několika desítek let. Jde o záchranu plodů, které by se nemohly z nejrůznějších zdravotních problémů dál vyvíjet v děloze matky. Svůj vývoj by tak mohly dokončit ve speciálních vacích s plodovou vodou. První úspěšné experimenty už mají vědci za sebou s jehňaty.

autor: Romana Lehmannová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.