Páteční Noční linka: Závislosti

4. říjen 2019

Jaké závislosti jsou podle vás v současné době nebezpečné? Propadli jste vy sami něčemu? Jak se dá taková situace zvládnout? Kdo vám pomohl přestát nejhorší chvíle? Proč člověk propadne závislosti? Poznali jste na svých blízkých, že mají problémy se závislostí? Podle čeho? Jaké peripetie vás čekaly a co pomohlo?

Inspirací k dnešnímu tématu je zjištění redaktorky Márie Pfeiferové z Českého rozhlasu v Českých Budějovicích. Devadesát procent lidí závislých na sportovním sázení je z prostředí fotbalu. Třetinou závislých jsou hráči od šestnácti do dvaceti let.

Dopady závislosti na sázení jsou ale často fatální – rozpad rodiny, dluhy i sebevraždy. Podle průzkumu poradny Prevent 99 jsou fotbalisté rizikovou skupinou proto, že sportu rozumí, sázení patří k běžným tématům hovorů v kabinách a v neposlední řadě má vliv i reklama. Sázkové společnosti sport podporují a reklamy na sázení se objevují v komerčních přestávkách řady přenosů i na stadionech.

Některé sportovní kluby už na tuto problematiku reagují. K programu poradny Prevent 99, který má poukázat na problémy a důsledky sázení, se přihlásil českobudějovický fotbalový klub Dynamo. Dorosteneckou kategorii zapojí do přednášek, žákovskou pak do společných akcí rodičů s hráči.

autor: Romana Lehmannová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.