Patrik Banga pokřtil Skutečnou cestu ven a chystá její audioverzi

17. listopad 2022

Novinář Patrik Banga se ve své autobiografii Skutečná cesta ven vrací na Žižkov 90. let. Autenticky popisuje situace v tamní romské komunitě, předsudky a násilí, s nimiž se musel v mládí vyrovnávat. Knihu, která se zanedlouho dočká i své audio podoby, pokřtil minulý pátek v Knihovně Václava Havla.

„Knížka je především o tom, jak se dostat ze škatulky nepřizpůsobivého Roma. O tom, že i když máte na cestě hodně překážek, nebo lidi nechtějí, abyste něco dokázali, tak si máte jít za svým a dokážete všechno.”

„Moji knihu jsme právě pokřtili v knihovně Václava Havla, což je pro mě velká čest. Václav Havel je mým vzorem. Kmotry křtu se stali k mojí velké radosti režisér Václav Marhoul, úžasný spisovatel Jáchym Topol a vynikající spisovatelka Petra Dvořáková,” řekl po křtu své autorské knihy Skutečná cesta ven novinář Patrik Banga. 

Václava Marhoula, který se o své roli na křtu dozvěděl jen pár hodin před začátkem akce, nabídka potěšila:

„Mě to poctilo. Původně jsem byl pozvaný jenom jako host, proto když mi dneska Patrik volal, že Jirka Padevět bohužel onemocněl a jestli bych to nevzal za něj, neváhal jsem. Kniha má dobrý název, velmi výmluvný. Je z něj natolik jasné, o co půjde, že si knihu přečtu hrozně rád.”

Spisovatel Jáchym Topol ocenil příběh balkánského dobrodružství, které se odehrálo po rozpadu Jugoslávie. Obzvlášť ho zaujala historka o tom, jak Patrika v tomto prostředí zachránila romština, která byla do té doby v České republice ještě opovrhovaná:

Čtěte také

„Knížku jsem přečetl strašně rychle - to je výhoda toho, jak Patrik umí psát. Věta táhne větu, nejsou tam strašně zdlouhavé a nudné popisy, jde po ději. Opravdu dobrodružné čtení. Já už jsem knížek o tom, jak je někdo Rom a dostává do držky, četl hodně. Stejně tak jsme dostávali od policajtů my z undergroundu s dlouhými vlasy. Tohle mě proto ani tak netáhlo. Spíš mě zaujalo, co se vším tím příkořím ten kluk dokázal udělat. Jak i ty špatný věci, které se mu děli, dokázal díky své houževnatosti a vynalézavosti dál použít.” 

„Například druhá část knihy popisuje dobrodružnou cestu do Srbska v dobách balkánských válek, kdy to tam bylo strašně drsný. NATO Srbsko bombardovalo a všichni tam nenáviděli Čechy a Havla. A Patrik se tam od ocitnul v obrovském uprchlickém táboře, mezi deseti tisící ubohých uprchlíků, hlavně Romů z Kosova. Lidí v úplně zoufalý situaci. A on tam ve své romštině, která tehdy na Žižkově mohla vyprovokovat leda tak útok skinheadů nebo hnusné chování policajtů, najednou objevil poklad. On se s těmi lidmi dorozuměl.” 

V listopadu vyjde ke knize Skutečná Cesta ven také audiokniha. Namlouvat si ji bude sám autor. by měla vzniknout audioverze mojí knížky skutečná Cesta ven

„Knize se zatím daří skvěle. Pokud si ji každý, kdo mi o ni napsal, skutečně koupil, je zřejmě velká část prodaná. I na křtu se prodalo hodně knih.V nakladatelství One hot book aktuálně připravujeme připravujeme audio knížku, kterou si budu namlouvat sám. Audioverze Skutečné cesty ven by měla vzniknout do konce listopadu.”

autor: Rena Horvátová
Spustit audio