Pečený bůček se špenátem
Kulinářský tip vybíráme z receptů posluchačů. Ten dnešní nám poslala paní Jiřina z Brna, děkujeme!
Budete potřebovat:
- 1 kg vepřového boku s kůží
- špenát (asi 400 g, může být i mražený)
- 200 ml smetany ke šlehání
- 3 cibule
- sádlo
- česnek
- sůl
- pepř
- kmín
Postup:
- Maso vložíme do pekáče, kůží nahoru.
- Pečeme nepodlité a nepřikryté na 220 °C asi 15 až 20 minut.
- Poté ztlumíme asi na 130 °C a pečeme další dvě hodiny.
- Asi po hodině pečení přidáme do pekáče nakrájenou cibuli, bůček průběžně podléváme výpekem.
- Upečený bůček by se měl rozpadat.
- Během toho, co se bůček peče, připravíme špenát.
- V kastrolku rozehřejeme sádlo, na kterém osmahneme cibulku.
- Přidáme nasekaný česnek.
- Vsypeme špenát.
- Dochutíme solí a pepřem.
- Po pár minutách vlijeme smetanu a necháme ještě chvíli na plotně.
- Špenát je hotový, až je směs hustější.
- Bůček se špenátem podáváme například s bramborovými knedlíky.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
![ze_světa_lesních_samot.jpg ze_světa_lesních_samot.jpg](https://ostrava.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/30211a0c09767f56cedafa33e6481497.jpg?itok=KWqo-X-T)
![](https://ostrava.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/b71c5d2b93b9741c57997922a6ba086a.jpg?itok=pJjrY4Ii)
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.