Pěkné kůrčičky na sekané docílíte bílkem, šťavnatost jí dodají plátky slaniny
Jak na tu nejlepší sekanou na světě? S tím vám poradí další díl Babských rad Jarky Vykoupilové. Poslechněte si podrobnosti!
Cibuli nakrájíme najemno a mrkev nastrouháme na hrubém struhadle, mleté maso dáme do mísy, přidáme cibuli, mrkev, hrášek, pak vejce, strouhanku, petrželku sůl a pepř. Směs důkladně propracujeme, vytvoříme bochánek, kterým několikrát vší silou bouchneme o pracovní desku. To kvůli odstranění přebytečného vzduchu – je to prevence prasklé kůrky.
Sekanou můžeme před pečením potřít bílkem – i tento trik pomůže udržet pěknou kůrčičku. Pokud chcete, aby sekaná byla šťavnatější, můžete ji poklást plátky anglické slaniny.
Formu na sekanou vložte do trouby vyhřáté na 180 stupňů a pečte asi hodinku, není dobré během pečení troubu zbytečně otvírat. Ideální příloha? Tradiční je bramborová kaše, zkusit můžete i topinky, co však nesmí chybět, jsou kyselé okurky.
Související
-
Sekaná mozaika Marie Šafářové je dokonalým pohoštěním za tepla i za studena
Jestli si chcete pochutnat na skvělé sekané, vyzkoušejte tuto. Je s vejci natvrdo, párky i kapií a hráškem. Hodí se za tepla s kaší i za studena jen s chlebem.
-
U sekané je zásadní teplota pečení, shodují se šéfkuchaři
Nedaří se vám dosáhnout toho, aby vaše sekaná byla šťavnatá a s křupavou kůrčičkou? Možná ji pečete při příliš vysoké teplotě. Poradíme vám jak naložit s mletým masem.
-
Velikonoční sekaná pečeně z trojího druhu masa od Boženy Tompichové je plněná vejci a šunkou
Jaro v masové podobě, kdy cítíte ten šťavnatost tří druhů mas, které namlela na ručním masovém strojku Božena Tompichová ze Žatce, to je velikonoční sekaná pečeně.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka