Pinnacles aneb zajížďka 616 kilometrů

4. říjen 2007

Náš úplně původní záměr jet z Perthu hned dolů na jih jsme nahradili novým plánem, a to zajet se podívat ještě severně nad Perth na velkou australskou zajímavost - geologické útvary Pinnacles. Ani jsme mapu nijak důkladně nestudovali, neboť plán byl jasný - chceme tuto raritu vidět.

Naši hostitelé nám jen tak mezi řečí řekli, že je to od nich nějakých 150 kilometrů. A tak jsme tedy počítali celkem s 300 km a třemi až čtyřmi dny jízdy. Realita byla ovšem jiná.

Cesta na sever
Rozhodli jsme se pro pobřežní silnici Ocean Reef Road vedoucí z přístavu Fremantle podél oceánu směr Lancelin. Zpět jsme zvolili vnitrozemskou Brand Highway, abychom nejeli stejnou cestou. Pobřežní silnice se klikatila přímořskými letovisky a my se cítili jako v botanické zahradě.

Počasí se nám hned při startu umoudřilo a slunečno jsme měli v podstatě celý týden. I když je přes den jen nějakých 25 °C, síla slunečních paprsků je tady u protinožců obrovská. Je nutné se stále mazat krémem a dávat si pozor. Přes noc pak teplota klesá na nějakých 10 °C.

První noc jsme strávili v krásném jehličnatém lese na písečném podkladu. Spali jsme si jako v bavlnce. Další dny se již krajina mění, stromů ubývá a my projíždíme převážně nekonečnými úseky australské buše.

Pinnacles
Tyto pozoruhodné a tajuplné vápencové útvary připomínající les vížek a sloupců se nacházejí asi 270 km severně nad Perthem poblíž městečka Cervantes. Pinnacles vznikly podpovrchovou erozí a vlivem stálých jihozápadních větrů se zbavily písku, který je pohřbíval. Nejvyšší z útvarů dosahují až čtyř metrů.

Mezi těmito útvary vede dokonce 3,5 km dlouhý okruh, kde se smí jezdit autem. To nás absolutně šokovalo. Být správci parku, ihned bychom to zakázali. Bohužel, lenivost a pohodlnost mají přednost před ochranou přírody. Když už tady ale cesta byla, projeli jsme si ji na kolech, abychom mohli nafotit pár snímků.

U Pinnacles jsme strávili celkem tři a půl hodiny. Byl to opravdu fascinující zážitek a vůbec té dlouhé zajížďky sem nelitujeme.

Návrat do Perthu
Zpáteční cesta z Pinnacles vedla co nejrychleji do Perthu. Trvala nám dva dny. Delší zastávku jsme udělali pouze v samotném centru hlavního města západní Austrálie, kde jsme si prohlédli pár zajímavostí - "London Court", což je obdoba naší Zlaté uličky, mrakodrapy v centru Perthu, park se zajímavým kostelem a tak podobně. Pak už jsme frčeli k našim známým do Attadale.

Máme tedy za sebou prvních šest dní šlapání a ujeto 616 kilometrů. Dnes si dáváme volno a zítra vyrážíme na jih směr Bunbury.


Poznámka redakce
Článek Renáty Lorišové a Martina Stillera je redakčně upraven a zkrácen. Některé z mnoha zajímavých postřehů a zážitků vám na webu Českého rozhlasu Ostrava nabídneme v příštích dnech.
Další informace najdete také na stránkách www.cyklocestovani.cz.

autoři: Martin Stiller , Renáta Lorišová
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka