Plány šéfky NPÚ Goryczkové: Architekt Pleskot pomůže s oživením dalších vítkovických objektů

5. leden 2024

Do světa kulturních památek jsme zavítali s Naděždou Goryczkovou, ředitelkou Národního památkového ústavu (NPÚ). Přiblížili jsme nejnavštěvovanější objekty, ale  hodně jsme se pohybovali i v ostravské Dolní oblasti Vítkovice.

Chátrající vysoké pece 4 a 6 jsou srdcem Dolní oblasti. A MUSEum+ může být pro ně přínosem. „Naším cílem je vytvořit ve čtverce a šestce zázemí muzea, kde by byly expozice, kde by byly depozitáře, kde by byla konferenční centra a edukační prostor i krátkodobé výstavy. Ale tím hlavním exponátem by byly ty obnovené pece 4 a 6 v souladu se zájmy památkové péče,“ nastínila v pořadu Host ČRo Ostrava šéfka NPÚ Naděžda Goryczková.

„Je potřeba si uvědomit, že celý ten areál je národní kulturní památkou a stále je na indikativním seznamu světového dědictví UNESCO za Českou republiku. A čtverka a šestka musí být obnovena tak, aby zapadla do té bohaté nabídky Dolní oblasti Vítkovice, aby si ty jednotlivé obnovené objekty nekonkurovaly a aby přinášela i něco zajímavého a nového. A současně aby MUSEum+ jako instituce reflektovalo tu slavnou industriální minulost regionu. A to je hlavní cíl té mé snahy transformace doposud nějak prezentovaného muzea, kterému jsme dali nový podtitul Industriální muzeum v Ostravě,“ řekla Goryczková.

Vyslyšela tak názor odborné i širší veřejnosti, která měla problém s tím, jak bylo původní muzeum zaměřeno – na doklady vývoje přírody, humanitních a společenských věd, umění, designu. „A to příliš nerezonovalo. Proto jsme tu zřizovací listinu změnili a chceme se věnovat vývoji průmyslu a techniky, zvláště pak hornictví a hutnictví a takto směřovat i působení muzea,“ poznamenala šéfka NPÚ.

Dolní oblast dobře zná

Naděždě Goyrczkové se podařilo přesvědčit architekta Josefa Pleskota, aby se angažoval ve studii využití. „Jsem velmi ráda, že tu nabídku přijal, protože zná dobře Dolní oblast Vítkovice a hlavně se s ním velmi dobře spolupracuje. Takže jsme společně přišli s námětem, kdy čtverka a šestka zůstávají v té surové stabilizované podobě – ono to bude vyžadovat samozřejmě finance na tu stabilizaci. Obě věže zpřístupníme, ale ta odpichová, odlévací hala zůstane v té surové podobě. Do ní vkládáme nový architektonický prvek, který vymyslel Josef Pleskot a kde se bude odehrávat audiovizuální linka, co přináší a průmysl. A vlastní depozity a výstavní prostory stálé expozice budou v suterénu,“ popsala Goryczková.

Na rekonstrukci je ale potřeba najít 1,3 miliardy korun. „Nám se začátkem prosince podařilo aktualizovanou studii proveditelnosti a celý projekt podat do operačního programu Spravedlivá transformace. Takže stále je tady naděje, že ten projekt bude realizován. A pokud bude realizován, tak první návštěvníci přijdou v roce 2028,“ uzavřela šéfka NPÚ.

autoři: Iva Piskalová , tif
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.