Po dlouhé vynucené pauze jsou opět v provozu také obuvníci

11. květen 2021 08:10

Obchody a některé služby jsou po několika měsících opět otevřené. Umožnila jim to další vlna rozvolňování koronavirových omezení. Po vynucené pauze tak opět naplno fungují hodináři, zlatníci anebo ševci. Řadu provozoven přitom lidé navštívili okamžitě po otevření. Natáčeli jsme v opravně obuvi.

Opavský opravář obuvi Petr Martiník otevřel dveře své provozovny po dlouhém půlroce a zákazníci začali chodit prakticky hned.

„Je to takové postupné, z čehož mám větší radost, než kdyby se venku tvořila fronta. Prozatím to vypadá dobře,“ pochvaluje si obuvník.

Čtěte také

Spousta lidí už opravu bot potřebovala. „Na těch botách je vidět, že lidé opravdu neměli kde nakupovat. Málokdo si koupí boty přes internet,“ dodává.

Doufá, že nedostatek práce už mít nebude. Znovuotevření bylo pro něj existenčně důležité. „Ještě měsíc, dva a musel bych skončit a jít na pracovní úřad,“ uzavírá Martiník.

Po dlouhé pauze mohla otevřít také Zdeňka Tomanová z Hněvošic na Opavsku, která se kromě oprav bot věnuje brašnářství.

„Mám tady ještě i nějaké nevyzvednuté věci od Vánoc. Tak si tady teď dělám pořádek a zákazníky obvolávám,“ říká brašnářka.

Nával zákazníků do její provozovny se nekonal. Lidé si podle ní totiž ještě nějakou dobu budou zvykat, že má znovu otevřeno.

autor: Petr Dušek
Spustit audio

Související