Po pandemii koronaviru opět přibývá dětských úrazů

21. duben 2022

Počet dětských úrazů po covidu roste. Varují lékaři z ostravské fakultní nemocnice. Až do konce týdne proto společně se záchranáři, hasiči a policisty děti v shopping parku učí, jak úrazům předcházet i jak se postarat o zraněného. Dopoledne za nimi míří školáci, odpoledne pak mohou přijít děti s rodiči.

Na jednom ze stanovišť probíhá ukázka srdeční masáže. Kromě simulace první pomoci si tady děti můžou třeba i prohlédnou sanitku nebo operační středisko.

Jednotlivá stanoviště mají učit děti nejen zraněnému pomoct, ale zároveň i samotným úrazům předcházet. Po pandemii koronaviru jich totiž zase začalo přibývat.

„Naše nemocnice před covidem ošetřila skoro deset tisíc dětí ročně a přes 1500 jich bylo hospitalizovaných. Vlivem covidu došlo k prudkému poklesu a teď nám to zase začíná narůstat,“ vysvětluje vedoucí lékař dětské traumatologie Fakultní nemocnice Ostrava Ivo Kopáček.

„Problém je, že v covidové době nejen dospělí ale i děti zlenivěly. Ztratily sportovní návyky, koordinaci a začíná pomalu ta křivka úrazů zase stoupat. Za loňský rok to bylo skoro šest tisíc dětí a přes 1100 hospitalizovaných,“ dodává.

Trampolíny a koloběžky

K nejčastějším dětským úrazům pak podle Kopáčka dochází na trampolíně. „Tam je velká spousta úrazů a většinou je to tím, že je tam více dětí. A trampolína není teta, která hlídá, tam musí někdo být. Stejně tak úrazy na kolech – i ty děti už začínají používat elektrokola a alektrokoloběžky, které mají podstatně vyšší rychlost, a nejsou schopny to zvládnout,“ upozorňuje lékař.

Děti pak na traumatologii nejčastěji zamíří se zlomeninami nebo otřesem mozku.

Spustit audio