Pochopil jsem, že poslání je v tom, otevřít se lidem, kteří se chtějí naučit hrát, říká Kuba Kupčík

26. leden 2022

Pedagog a hráč na bicí a perkuse Kuba Kupčík většinu života piluje latinskoamerické rytmy. Bubnuje na všechno, co mu přijde do rukou. Třeba i na popelnice. Byl přesvědčený o tom, že když bude hodně cvičit, naučí se hrát, jako Kubánci. Na Kubu odjel a pochopil, že se mýlil.

O touze hrát jako Kubánec:

Myslel jsem si, čím víc budu cvičit, tím víc budu vědět a budu toho více umět a budu hrát jako oni. Ten sen se mi vyplnil a na milovanou Kubu jsem opravdu odjel. Tam jsme koukali, cestovali a dokonce jsem s Kubánci hrál.  No a najednou se vyčistíš, spadne to z tebe a ty si řekneš – to nejde. Ty nebudeš Kubánec. Ty jen máš tu jejich hudbu rád. Tak to je. Ty tam nežiješ, takže ten život jim nemůžeš vzít. To je jejich hudba a jejich kultura. A to mě uklidnilo.

O výuce bicích online:

Jestli nás někdo chtěl digitalizovat, tak tam ještě nejsme. Mluvit přes tablet nebo telefon, tak to slovo ten mikrofon umí pojmout. Přenést tón z nástroje je daleko složitější a pro bubeníky je to úplně nejsložitější. Buben je zabiják každého mikrofonu. A nikdy to nenahradí živé setkání.

Děcka chodí za učitelem, za tou vůní třídy a někdy si potřebují povykládat a zpomalit. A najednou tam sedí v kuchyni v pyžamu u monitoru.  A ty je máš někam vést a něco tvořit. To byla taková rána a pak přišel kámoš a něco mi ukázal.

O setkání s nástrojem handpan:

Kamarád mi to ukázal a prý, jestli si to nechci půjčit. Tím to začalo. Já jsem vůbec nechápal co to je, proč, co s tím? Nijak se mě to nedotýkalo, ale asi měla přijít ta rána, která přišla a najednou bum a zůstaneš doma. A máš učit děti přes počítač.

Teď si najednou zahraju ráno, když se probudím, večer, místo televize. A to jsou dvě hodiny pryč, jako nic. Říkám mu buben  21. století. A nechávám se tím unášet. Když zavřeš oči a zapojíš fantazii, tak jsi klidně v jeskyni a dotýkáš se krápníků. Třeba. Ale možná stačí se jen zastavit v dnešním čase, což je asi nejdůležitější.

Handpan

Původně jsem myslela, že se s Kubou Kupčíkem setkám ve studiu a běžně, jako jindy, si o jeho novém nástrojovém objevu a rozměru, popovídáme. To byl omyl. Kuba přinesl dva nástroje, ve tvaru UFO a hned na ně začal ukazovat, co všechno dovedou. U toho jsme si povídali, až jsme si uvědomili, že rozhovor už se vlastně odehrává. Jen je vydatně doplněn zvukem nástrojů i spontánní improvizací. Proč vlastně někdy nevybočit ze zaběhnutých zvyků? Tak jsme vybočili. Klidně se k nám přidejte.
Kateřina Huberová o setkání s Kubou Kupčíkem

Pokud vás zajímá, co vzniklo, když Jakub Kupčík hrál a Kateřina Huberová k tomu přidala hlas, poslechněte si:

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.