Pojez. Tak se jmenuje nový program Moravskoslezského kraje na podporu gastroturistiky

15. duben 2022

„Máš Hlad? Tak pojez.“ Tohle už slyšel snad každý obyvatel našeho regionu. Pojez se jmenuje i nový program Moravskoslezského kraje na podporu gastroturistiky. Propojí osvědčené restaurace, kavárny, ale také třeba pěstitele nebo místní farmáře. Nabídne také různé workshopy nebo gastrofestivaly.

„Podnikám v gastronomii a jsem si vědom, že je tady tendence vnímat konkurenci špatně. Ale jsem toho názoru, že konkurence vás posouvá dál a dá se zase spolupracovat,“ říká manažer projektu Pojez a majitel sítě kaváren Cokafe Richard Mauler.

„Je to krásně vidět v západních zemích. Je tam šest kaváren v řadě a spolu udělají kávový festival. Stejně tak si pomáhají restaurace. To je taky takový nosný prvek v pozadí,“ dodává Mauler.

Propojení s Technotrasou

Programem chce Moravskoslezský kraj propojit jednotlivé podnikatele v gastronomii, ale i podpořit její rozvoj v regionu. Výletníci už znají Technotrasu, která propojuje zdejší průmyslové památky. Podle dalšího z autorů projektu Petra Koudely bude Pojez fungovat podobně.

„Budou se moci přihlásit restaurace, kavárny, pražírny, trhy... V zásadě všichni, kdo mají co do činění s regionálním gastrem a vůbec nemáme potíž, když se přihlásí třeba vyhlášená sushi provozovna, protože je mnohdy vytvářena regionálními surovinami a lidmi od nás,“ vysvětluje Koudela.

Vše bude i v aplikaci

Autoři projektu pracují i na vytvoření aplikace. Ta zatím bude obsahovat mapu s představením jednotlivých podniků. Časem ale chtějí  podle Richarda Maulera její možnosti rozšířit.

„Ideálně to potom bude fungovat tak, že bude aplikace, kde ten člověk si navolí, že jede do Ostravy, může si tam vybrat ty podniky, bude to propojené s Technotrasou, nějakou cyklomapou. Takže člověk si dá výlet – sobota, Beskydy – a rovnou mu to tam nahodí typ výletu,“ říká Mauler.

Organizátoři také letos chystají tři festivaly dobrého jídla. První bude 14. května areálu Dolní oblasti Vítkovice.

Spustit audio