PoldaTeam dorazil do základního tábora

4. červen 2007

Sedmidenní maratón, kdy se devět horolezců a zhruba 140 šerpů proplétalo ke K2, je u konce. Ve výšce 5100 m n. m. se začíná stavět základna, která bude obsahovat vše, co dobrodruzi v čele s Leopoldem Sulovským potřebují. Expedici K2 Ostrava 2007 začíná čtrnáctý den.

0:00
/
0:00

"V základním táboře postavíme stany, budeme tam mít kuchyni i kuchaře, společenskou místnost, internet, prostě veškeré vybavení a zařízení," popisuje člen expedice Libor Uher. Kuchaře si ale sebou z Ostravy nepřivezli. Toho zajistila agentura, která zajišťuje fullservis pro PoldaTeam.

Výpravu také doprovází armádní důstojník, který odkryl své lezecké ambice a už v Islámábádu vyjádřil touhu vystoupit také minimálně do prvního výškového tábora. S postupem času ale jeho euforie pozvolna mizí.

"Všech devět regulérních členů má vrcholové ambice. Nikdo tam nejede s tím, že by byl jen nosič nebo šel jen do základního tábora případně do jedničky," říká člen expedice Libor Uher. "Každý tam touží vylézt a je pravděpodobné, že třem nebo čtyřem lidem to sedne. A pokusí se o vrchol. Kdo z nás to bude, je ale ve hvězdách. Záleží na tom, komu se podaří aklimatizovat," dodává Uher.

Už běžný člověk, který průměrně jednou za svůj život zdolá Lysou, ví, že na horách panují rychlé změny počasí. To bude také rozhodující i pro ostravskou expedici. Proto se velehory zdolávají pouze v letní periodě.

Trek ze Scardu do Paju

Zajímalo nás ale, jestli v takových výškách existují i jiné, pro normálního člověka netušené a přesto zásadní meteorologické vlivy. "Může být pěkně a je tam rychlost větru. Pokud je na hoře nějaký ten výškový vítr, pak stačí -10 °C a větrem se to umocňuje geometrickou řadou. V tom případě tam nemáte šanci přečkat nějakou delší dobu. Jak se začne zvedat vítr, okamžitě dolů, pokud tam nechcete zůstat," varuje Libor Uher.

autor: ras
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.