Polévka z ředkvičkové natě
Červnová zahrádka je plná výpěstků, po vydatných květnových deštích se krásně zazelenala a právě proto si v Apetýtu uvaříme netradiční polévku z ředkvičkové natě.
Možná bude pro mnohé překvapením, že nať z ředkviček je vynikajícím zdrojem vitamínu C, obsahuje ho překvapivě až 6x více než samotné ředkvičky. V zelených listech se také nachází vysoká koncentrace vitamínu A a B6, hořčíku, fosforu a železa.
Do těla si díky konzumaci této zelené dobroty navíc dodáte cenné antioxidanty, draslík a kyselinu listovou. Polévka je jednoduchá a doslova letní – ve dnech, kdy je venku teplo určitě oceníte rychlé vaření.
Budete potřebovat:
- 300 g ředkvičkové natě
- 2 velké nové brambory
- 1 větší cibuli
- 500 ml zeleninového vývaru
- smetanu 12% (množství podle chuti)
- sůl
- drcený kmín
Postup:
- Omyjeme a osušíme ředkvičkovou nať, cibuli a brambory nakrájíme na kousky.
- V hrnci cibulku osmahneme dozlatova na oleji, přidáme nať, brambory a necháme pustit šťávu.
- Zalijeme vývarem a vaříme na mírném plameni 30 minut, dochutíme solí a drceným kmínem.
- Rozmixujeme a podáváme zalité smetanou.
Tip: Ředkvičková nať se dá nahradit i řeřichou.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.