Pomlázku si pletu sám, říká plzeňský biskup Tomáš Holub

27. březen 2024

Mluví nejen o Velikonocích, ale i o minulosti kaplana v armádě, o klučičích snech být archeologem nebo sportovcem, o zvláštním vztahu k Českému lesu a Krušným horám. Biskup Tomáš Holub v rozhovoru připomíná důležité obřady Velikonoc a fakt, že si "lidi zabili svého Boha".

Tomáš Holub popisuje jednotlivé bohoslužby po celou dobu Svatého týdne až do Božího hodu. "Nejsilnější je pro mě obřad Velkého pátku. Je to jediný den, kdy katolická církev neslaví bohoslužby, jsou to jen obřady, které začínám tím, že ležím nějakou dobu v tichu na kamenech katedrály. Připomínáme si tím tu tragédii, že člověk popravil svého Boha. To je opravdu silné," popisuje.

Na velikonoční pondělí si biskup plzeňský plete sám pomlázku, složí si koledu a dodržuje tradiční zvyk, který má rád.

Má vlastní YouTube kanál i twitterový účet. "Není to úlně běžné a není to úplně výjimečné, ale já jsem v prvních řadách. Je to možnost daná tím, jak se dneska žije a je možné ji využít. Proč ten prostor nechávat jen těm, kteří tam dávají lži a blbosti," říká Tomáš Holub.

Nevěřící a Velikonoce

"Velikonoce jsou o tom, že smrt je něco, co je bolavé, těžké, ale ne vítězné. Je za tím naděje, která vede k radosti setkání. To je možné nabídnout i lidem, kteří své hledání prožívají na jiných cestách než křesťanských," dodává biskup plzeňský Mons. Tomáš Holub.

autoři: Stanislav Jurík , iko
Spustit audio