Pomoc Ukrajině, návštěva zámku v Kvasinách a bývalá porodnice domovem uprchlíků. NEJ reportáže týdne

Každý týden pro vás v Českém rozhlase Hradec Králové připravujeme aktuality a zajímavosti ze společenského i kulturního života v Královéhradeckém kraji. Které reportáže vzbudily na sociálních sítích za posledních sedm dní největší pozornost? Tady jsou pěkně pohromadě. To nejlepší na našem webu.

Čtěte také

Ve společenském centru Aldis v Hradci Králové je v provozu Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině, kam teď přicházejí stovky lidí utíkajících před válkou. Uprchlíci tam získají základní informace, vyřeší úřední náležitosti a případně dostanou možnost ubytování.

„Kontrolujeme doklady, kontrolujeme ty cizince, jestli náhodou nejsou v pátrání, protože i tady to se nám může stát. A předáváme vlastně toho cizince potom dál k řešení jednotlivých agend, vystavování víz, na odbor azylové a migrační politiky,“ vysvětluje ředitel královéhradeckých policistů Petr Petřík.

Čtěte také

V zámeckém areálu v Kvasinách na Rychnovsku žije a pracuje Soňa Klímová - Janečková, pravnučka zakladatele značky Jawa. Přívětivá dáma se smyslem pro humor byla už od dětství pyšná na své slavné předky, průmyslníky a vynálezce, a tak se po restituci rodinného majetku v roce 1992 zarputile pustila do záchrany zdevastovaného dědictví.

Zámek je významný pro dějiny automobilové, motocyklové a zbrojní: v roce 1928 si jej vybral František Karel Janeček spolu se svým otcem Františkem Janečkem, zakladatelem slavné značky JAWA a Janečkových zbrojovek, za rodinné sídlo.

Čtěte také

Náchodská nemocnice poskytla lidem z Ukrajiny jednu ze svých budov. V té ještě nedávno bývala porodnice a gynekologie, postupně se z ní ale stává zázemí pro uprchlíky. Momentálně nevyužívané prostory zdravotníci nemocnice z velké části vlastními silami přebudovali na provizorní byty a v nich už se zabydlují první utečenci.

„Díky obrovské velkorysosti mnoha lidí jsme to tady mohli vybavit. A myslím si, že když sem ty rodiny přijdou, tak to na ně dýchne alespoň trošku nějakým pocitem, že by tady mohli nějaký čas strávit,“ říká ředitel náchodské nemocnice Jan Mach.

autor: baj
Spustit audio

Související