Povodí Odry snižuje kvůli možným dešťům hladiny nádrží v Moravskoslezském kraji

11. září 2024 15:32

Pracovníci Povodí Odry preventivně snižují hladiny sedmi nejvýznamnějších vodních nádrží na území Moravskoslezského kraje. Reagují tak na předpověď počasí, podle které koncem týdne region postihnou intenzivní deště.

Kvůli nim pak mohou stoupat hladiny řek. Na případné povodně se chystají i hasiči. Pořadatelé některých akcí kvůli předpovědi počasí ruší program, nebo jej přesouvají do zastřešených prostor. Vyplývá to ze zjištění ČTK.

Čtěte také

„Provádíme kontrolu všech vodních nádrží na území Povodí Odry. Snižujeme hladinu v nádržích,“ uvedla mluvčí povodí Šárka Vlčková. V regionu se to týká sedmi nejdůležitějších přehrad – Slezská Harta, Kružberk, Šance, Morávka, Těrlicko, Žermanice a Olešná. „Už nyní mohou tyto nádrže zachytit 70 milionů metrů krychlových vody. Ve snižování hladin pokračujeme. Stejně tak kontrolujeme i menší nádrže,“ uvedla.

Prognózy se podle ní budou ještě zpřesňovat. Podle té aktuální ale může v Moravskoslezském kraji na některých místech spadnout od pátku do neděle až 200 milimetrů srážek, tedy 200 litrů na každý metr čtvereční. „Nejvíce má být zasaženo Jesenicko. Nejintenzivněji má pršet v sobotu. Kulminaci hladin řek a potoků pak očekáváme v dalších dnech,“ řekla Vlčková.

Na případné rozvodněné toky se připravují i hasiči. „Hasiči z Moravskoslezského kraje jsou na povodně připraveni vždy, stejně tak i jejich technika. V současné době sledujeme vývoj počasí a čekáme na zpracování předpovědi od Povodí Odry. Ve svých skladovacích prostorách máme rovněž připraveny pytle s pískem,“ uvedla mluvčí moravskoslezských hasičů Kamila Langerová. Dodala, že odpovědní příslušníci z oddělení Ochrany obyvatelstva a krizového řízení budou mít o deštivém víkendu domácí hotovost pro případ potřeby vydání tohoto materiálu.

Počasí se dotkne i některých chystaných akcí. Kvůli nepříznivé předpovědi se například ruší páteční sousedská slavnost v městském obvodu Ostrava-Jih na sídlišti Dubina, která se přesouvá na 12. října. Změnu místa konání dnes ohlásili i pořadatelé festivalu Bambifest Ostrava. Přehlídka volnočasových aktivit pro děti a mládež se přesunula z louky u ostravského obchodního centra Forum Nová Karolina do zastřešeného Trojhalí.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související