Pozor na červencové změny v příspěvcích na péči a na penzijní spoření

2. červenec 2024 15:15

Od začátku července se změnily příspěvky státu na penzijní spoření. Víc dostanou ti lidé, kteří si budou spořit větší částky. Zvedla se taky minimální hranice pro státní příspěvek, a to na 500 korun. Seniorů pobírajících starobní důchod se to ale netýká. O státní příspěvky přijdou úplně. A to i ti, kteří ještě nenaspořili potřebnou dobu na to, aby mohli spoření vypovědět bez ztráty už připsaných příspěvků.

„Snažila jsem se měsíčně ukládat alespoň tisíc korun, tak abych měla rezervu na stáří. Na dobu kdy můžou přijít nějaké zdravotní problémy, budu potřebovat léky a příjmy budou přeci jen nižší," říká paní Helena z Kolína. Tato seniorka si založila penzijní spoření před 15 lety. Od 1. července na něj už nebude dostávat státní příspěvek. „Bylo příjemné k tomu dostávat státní příspěvek. Nebyl nikdy sice extrémně vysoký, ale každá koruna dobrá,“ dodává.

Podle dřívějších odhadů Asociace penzijních společností se změna dotkne zhruba milionu spořících penzistů. Někteří už kvůli tomu spoření ukončili. Například Česká spořitelna zaznamenala u vypovězených smluv meziroční nárůst o šest procent. Vyšší počet zrušených penzijních spoření letos eviduje také Uniqa. Naopak u Generali nebo NN penzijní společnosti je počet ukončených smluv mezi penzisty podobný jako loni.

Čtěte také

Velký úprk z třetího pilíře se tak zatím nekoná. „Výrazně zvýšené tempo ukončování smluv u penzistů zatím neevidujeme,“ potvrzuje mluvčí Asociace penzijních společností Jan Sedláček.

Důvodem je i to, že některé penzijní společnosti přišly s tím, že budou státní příspěvek za určitých podmínek svým klientům nahrazovat. „Rozhodli jsme se, že jim budeme garantovat státní příspěvky formou tzv. věrnostní odměny minimálně do roku 2025,“ uvádí členka představenstva KB penzijní společnosti Jana Petrovská.

Kompenzaci příspěvků nabízí taky Generali nebo Uniqa, potvrzuje její mluvčí Eva Svobodová. „Od prvního července budeme věrným klientům se starobním důchodem po určitou dobu příspěvek dorovnávat,“ říká Svobodová.

Zrušení státního příspěvku by ale ještě mohlo mít dohru u Ústavního soudu. Opoziční Hnutí ANO k němu v červnu podalo stížnost. Vadí mu především to, že se změna zákona vztahuje na už uzavřené smlouvy a v penzijním spoření část seniorů uzamyká. Někteří navíc můžou v případě předčasného ukončení smlouvy přijít o všechny naspořené peníze.

„Je tady spousta klientů, kteří si založili spoření později, těsně před důchodovým věkem. A část z nich nemá aktuálně odspořeno ani 24 měsíců. Tito klienti, pokud by chtěli penzijní spoření zrušit, tak přijdou o vše včetně vlastních příspěvků, které si na to spoření vložili,“ popisuje Jana Petrovská z KB penzijní společnosti.

Podle odhadů Asociace penzijních společností se to týká zhruba 80 tisíc seniorů. Jen o státní příspěvky by v případě výpovědi smlouvy mohlo přijít až čtvrt milionů penzistů, kteří nemají naspořeno alespoň pět let. Ministerstvo financí jim proto radí, aby si snížili měsíční úložku na minimální částku a potřebnou dobu si dospořili.

autor: Patrik Salát
Spustit audio