Pozor na správnou manipulaci se zábavní pyrotechnikou, varují hasiči

30. prosinec 2014

K loučení se starým rokem neodmyslitelně patří zábavní pyrotechnika. Kromě potěšení ale často přináší i mnohé nepříjemnosti.

V poslední letošní Poradně Českého rozhlasu Ostrava jsme proto uvítali zástupce krajských hasičů – Jiřího Pokorného a Petra Kůdelu, kteří přišli poradit, jak vybírat vhodná místa k odpálení petard, na co si dát pozor a jak zlikvidovat vypálenou i nevybuchlou pyrotechniku.

„Nejlepší je zábavní pyrotechniku nakupovat v kamenných obchodech, kde je zaručeno, že není vlhká a je k dispozici návod v češtině. Přestože lidé šetří, tak já říkám, že u rachejtlí se šetřit nevyplatí, protože se to může negativně odrazit,“ upozornil Petr Kůdela.

Připomněl, že zábavní pyrotechniku dnes nabízejí všechny obchodní řetězce a řada dalších obchodů. Na každém výrobku by měla být vyznačena třída nebezpečnosti.

Důležité je také skladování nakoupené pyrotechniky. „Podmínky skladování stanovuje výrobce. Nicméně obecně bych řekl, že se dá použít prostý rozum – ani žádné vlhko, ani žádná zvýšená teplota (nad 40 °C). Prostě obvyklé podmínky, sucho,“ dodává Jiří Pokorný.

Ještě než škrtnete zapalovačem a začnete manipulovat s rachejtlemi, měli byste si přečíst návod výrobce. „Tam je napsáno, jak lze tato zařízení odpalovat. Také bych se podíval, zda není výrobek narušený či zda nejeví nějaké známky poškození. Pokud ano, vůbec bych jej nezapaloval,“ varoval Pokorný.

Ne na parkovišti, ne na náměstí...

Důležitý je také výběr místa pro odpálení. Podle hasičů by to mělo být volné prostranství, kde v okolí není např. žádný altánek, budova, dřevo a podobně. „Samozřejmě nesmí to být v blízkosti nemocnic, kostelů, domovů pro seniory, radnic. Lidé by si měli dávat i pozor, jestli někde nejsou nějací čtyřnozí miláčci, aby jim to neublížilo. A nepouštět rakety z balkonů,“ doplnil Kůdela.

Míst, která nejsou pro silvestrovské ohňostroje vhodná, je samozřejmě více. Hasiči určitě nedoporučují odpalovat rakety na parkovištích, nemělo by jít o místo s velkou koncentrací osob, např. náměstí.

Další rady našich hostů uslyšíte v audio záznamu Poradny (viz ‚Přehrajte si celý příspěvek‘ v úvodu článku). Tento i další zvukové záznamy pořadu pak najdete také v iRadiu.

Ohňostroj v Pardubicích 1
autor: stj
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.