Pozvánka na Rudolstadt Festival 2022

Cimarrón, Groupe RTD, Mélissa Laveaux, Santrofi, Trad.Attack! a Rufus Wainwright, už jen kvůli takovým jménům se vyplatí do Rudolstadtu vyrazit. Není to daleko: durynské město pořádající 7. až 10. července už po třicáté jeden z nejvýznamnějších evropských festivalů world music, folku a tradiční hudby leží pouhé dvě hodiny jízdy z Chomutova.

Dramaturgie festivalu je pověstná širokým, žánrově pestrým uměleckým záběrem, vytříbeným vkusem, atraktivními jmény a pověstí nenápadného vzdělavatele. V Německu a širokém evropském okolí vlastně jediného svého druhu. Vydat se  do německého města Rudolstadtu představuje i pro našince zaběhlý rituál: o většině kapel možná nikdy neslyšel, s dalšími se mu splní letité zbožné přání a u zbývajících si řekne, proč ne, rád je znovu uvidím. Ještě jinak: byl by v tom čert, aby si z nabídky tři sta koncertů, workshopů a besed kdokoliv nevybral.

Zdánlivá opulentnost  dlouhodobě prestižního festivalu by neměla zastínit podstatné: pro rudolstadtské dramaturgy platí, že dokážou bystře cílit na aktuální jména a přitom je vyvažovat zasloužilými veterány, coby připomínkou toho, kde v minulosti všechno začalo. Neobrací se také jen na „hledače neznámého", aby nedošlo k omylu, že festival je určen pouze zasvěceným odborníkům a nemyslí na běžné posluchače přijíždějící se uvolněně bavit: to by návštěvnost rok od roku nestoupala. Neobávejte se však festivalové tlačenice: desítky podií rozesetých po celém městě, rozlehlém parku a na zámku nápor návštěvníků spolehlivě pojmou. Spíš vám bude vrtat hlavou, kde se v Rudolstadtu každoročně bere tolik lidí nadšeně naslouchajících nemainstreamové hudbě, mezi nimiž najdete čím dál víc mladých.

Pokud se posluchači tohoto pořadu do Rudolstadtu vydají a všem to můžeme jen vřele doporučit, mají jistou výhodu, kterou na místě jistě ocení: hodně letošních vystupujících dobře znají; včetně jejich životních příběhů. Ušetří si tak čas při listování v programu a k pódiím mohou zamířit bez otálení. Třeba na speciální koncerty zaměřené na země bývalé Jugoslávie. Čeká je světově proslulý Goran Bregovič doprovázený His Wedding And Funeral Bandem, proslulý provokatér, nicméně jinak famózní zpěvák Rambo Amadeus s kapelou Five Winnetous, Boban Markovič se synem Markem a Brass Bandem, vynikající jazzová zpěvačka Tamara Obrova nebo a to je opravdu hodně horký tip, fenomenální queer zpěvák a skladatel Božo Vrećo, který s lyrickým tenorem a obrovským hlasovým rozsahem dává písním sevdalinkám popovou a jazzovou podobu.

I autor tohoto pořadu si do Rudolstadtu jezdí už několik desetiletí plnit své hudební sny. Mezi ně letos rozhodně patří exkluzivní vystoupení kanadské písničkářky haitského původu Mélissy Laveaux, jamajského kytarového génia Andrew China, bluesmana s jednostrunou kytarou vystupujícího pod jménem  Brushy One String, argentinské zpěvačky Sofie Rei, kolumbijské skupiny Cimarrón, estonské čtveřice Trad.Attack!, palestinských hip-hoperů 47 Soul nebo finských elektro-pankáčů Pauanne.

A kdo přijede z Afriky?  Písničkář Ezé Wendtoin z Burkina Faso, unikátní ženský vokální projekt Lemma z Alžírska nebo osmičlenná kapekla Santrofi z Ghany, připomínající sílu jednoho z nejmocnějších panafrických stylů všech dob: ghanského highlife; braného za první a jediný pořádný africký rock´n´roll. A dopředu se ví, že snad všichni budou chtít poprvé v životě slyšet taneční jízdu silných somálských vlivů, arabské melodiky, Bollywoodu, reggae a popu s kvílejícími syntezátory od kapely Groupe RTD z Džibutska,  která se z maličké pouštní země vydává na své první mezinárodní turné.

Vybrat si z festivalového programu není vůbec těžké, a i kdybyste do něho naslepo zamířili prstem, vždy se setkáte s nebývalou uměleckou kvalitou, zato stihnout vše, na co se těšíte, je občas nad vaše síly. I kdybyste se rozdvojili. Takže vás čekají těžká rozhodování. Vrátit se ale domů a nevidět šamanské kvílení korejské popové skupiny Ak Dan Gwang Chil, to byste si asi nikdy neodpustili. Stejně tak minout mistrovské umění skotského houslisty Duncana Chisholma, hlas sámské zpěvačky Kajsy Balto, bretonskou taneční kapelu Ivarh nebo legendárního indického hráče na sarangi  Lakha Khana.

Organizátoři chovají k návštěvníkům velkou úctu a chápou, že po celodenním létání z koncertu na koncert, z besedy na workshopy a z města na vysoko položený zámek si každý zaslouží trochu uvolnění s hudbou, kterou důvěrně znají. Tím odpovídají na otázku, proč v přehlídce world music každoročně nechybí nějaké velké hvězdné jméno, byť popové, ačkoliv pop od  britského zpěváka Neila Hannona ze skupiny The Divine Comedy nebo kanadského písničkáře Rufuse Wainwrighta je všechno, jenom ne obyčejný pop.

Kompletní program najdete zde a pokud se na místě potkáme, snad uznáte, že superlativy vznešené v tomto pořadu na Rudolstadt Festival nepřeháněly.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.