Pozvánka: Romové a stát

17. říjen 2018

Romové a stát. Tak se jmenuje panelová konference, kterou u příležitosti 100. výročí vzniku republiky pořádá Muzeum romské kultury v Brně. O podrobnosti k tématu požádal ředitelku Janu Horváthovou redaktor Gerhard Hadi:

“Ráda bych posluchače pozvala na naši brzkou akci, kterou chceme oslavit 100 leté výročí Československé republiky. Jde o akci Romové a stát.”

“Akce se uskuteční 24. října 2018 v Brně na Staré radnici v nádherném prostředí starého freskového sálu. Hlavním bodem bude debata, na které budu nejprve zpovídat čtyři panelisty. Jedním bude David Beňák, někdejší náměstek a v současné době ředitel agentury pro sociální začleňování. Dále to bude právnička Právnické fakulty Karlovy univerzity Anna Červeňáková, právnička z kanceláře veřejné ochránkyně práv Jana Mikulčická a bývalý zmocněnec pro Romy na Slovensku pan Peter Pollák.”

“V další části debaty se panelistů bude mít možnost zeptata sama veřejnost.”

Očekáváte, že bude veřejná diskuze přínosná?

“Téma Romové a stát je důležité. My se debatou chceme dobrat toho, jak bychom mohli Romy podpořit, aby měli ke státu lepší občanský vztah a více ho utužili. Tuto zem mnozí z nich berou za svou, jde ale o to, aby byli faktickou součástí společnosti. Víme, že jsou vylučováni.”

Povězte nám ještě ocenách Muzea romské kultury.

“V úvodu akce budeme mít významnou společenskou událost, a tou je letošní udělování cen muzea. Letos ji obdrží David Tišer. Dále dojde k uvedení naší nové odborné publikace z muzejní produkce, která se jmenuje Aby bylo i s námi počítáno. Jde o komentovaný soubor pramenů Svazu Cikánů Romů. Vyjadřují se k nim tři historikové a romisté. Tuto knihu pokřtí veřejná ochránkyně práv Anna Šabatová a hudebně ji dobrovodí sintské kytarové trio Los Carlos - Manouche, kteří hrají ve stylu Django Reinhardta. Vstup je volný, zveme všechny zájemce!”

autor: Gerhard Hadi
Spustit audio