Pravák, liška, babka, holubinka, hořčák... Jak dobře poznáte houby?

13. červenec 2021

Co Čech, to houbař. V houbaření jsme vyhlášení. Přesto se ale každoročně přiotráví asi 200 lidí. Co vy, přinesli byste si z lesa muchomůrku? Nebo sbíráte jen to, co bezpečně poznáte? Otestujte se, jak jste na tom.

Kromě kvízu či testu pro vás máme ještě i několik cenných rad. Pravděpodobně vám neříkáme nic nového, ale co kdyby. A opakování je matka moudrosti.

Pět rad pro začínající houbaře

Jak poznat, jestli je houba jedovatá, nebo jedlá?
Jedovatá houba poznat nejde, pokud ji člověk nezná. A třeba to, že je okousaná od brouků či slimáků, ještě neznamená, že je jedlá. Platí jednoduché pravidlo – sbírat jen houby, které znáte, a které mají dost znaků pro spolehlivé určení. Pokud si nejste jisti, houbu neberte. Pamatujte, že za případný omyl zaplatíte vysokou cenou.

Ochutnat či neochutnat?
Někteří houbaři, když si nejsou jistí, určité druhy hub ochutnávají. Hlavně tak poznáte nejedlý hřib kříšť nebo hřib žlučník, které vypadají velmi jedle a chutně, ale jsou tak hořké, že vám mohou zničit celý houbový pokrm. Nicméně dejte pozor, aby houby neochutnávaly děti, protože mnoho jedlých druhů hub je v syrovém stavu nejen nejedlých ale i mírně jedovatých.

Do čeho je nejlepší sbírat houby?
Ideálně do košíku, kde se houby nebudou příliš mačkat jako třeba v plátěných taškách, když máte štěstí a hub nasbíráte hodně. Do čeho ale určitě houby nesbírat, to jsou igelitové tašky a pytlíky – houby v nich nemohou „dýchat“, zapaří se a stávají se škodlivé vašemu zdraví.

Proč jít do lesa ráno?
Protože je nižší teplota a plodnice ještě nejsou zapařené. Váš úlovek také déle vydrží čerstvý.

Chcete si rozšířit repertoár sbíraných hub?
Pokud chcete začít sbírat i jiné druhy, které ale tolik neznáte, naučte se nejprve dobře poznat nejen tento nově sbíraný druh. Důležité je rozpoznat i podobné nejedlé druhy, a hlavně jedovaté. Své učení si nechte ověřit u odborníků, například v mykologické poradně. A berte k nim nasbírané plodnice, protože fotografie k stoprocentnímu určení nestačí.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.