Pravák, liška, babka, holubinka, hořčák... Jak dobře poznáte houby?

25. červen 2020

Co Čech, to houbař. V houbaření jsme vyhlášení. Přesto se ale každoročně přiotráví asi 200 lidí. Co vy, přinesli byste si z lesa muchomůrku? Nebo sbíráte jen to, co bezpečně poznáte? Otestujte se, jak jste na tom.

Kromě kvízu či testu pro vás máme ještě i několik cenných rad. Pravděpodobně vám neříkáme nic nového, ale co kdyby. A opakování je matka moudrosti.

Pět rad pro začínající houbaře

Jak poznat, jestli je houba jedovatá, nebo jedlá?
Jedovatá houba poznat nejde, pokud ji člověk nezná. A třeba to, že je okousaná od brouků či slimáků, ještě neznamená, že je jedlá. Platí jednoduché pravidlo – sbírat jen houby, které znáte, a které mají dost znaků pro spolehlivé určení. Pokud si nejste jisti, houbu neberte. Pamatujte, že za případný omyl zaplatíte vysokou cenou.

Ochutnat či neochutnat?
Někteří houbaři, když si nejsou jistí, určité druhy hub ochutnávají. Hlavně tak poznáte nejedlý hřib kříšť nebo hřib žlučník, které vypadají velmi jedle a chutně, ale jsou tak hořké, že vám mohou zničit celý houbový pokrm. Nicméně dejte pozor, aby houby neochutnávaly děti, protože mnoho jedlých druhů hub je v syrovém stavu nejen nejedlých ale i mírně jedovatých.

Do čeho je nejlepší sbírat houby?
Ideálně do košíku, kde se houby nebudou příliš mačkat jako třeba v plátěných taškách, když máte štěstí a hub nasbíráte hodně. Do čeho ale určitě houby nesbírat, to jsou igelitové tašky a pytlíky – houby v nich nemohou „dýchat“, zapaří se a stávají se škodlivé vašemu zdraví.

Proč jít do lesa ráno?
Protože je nižší teplota a plodnice ještě nejsou zapařené. Váš úlovek také déle vydrží čerstvý.

Chcete si rozšířit repertoár sbíraných hub?
Pokud chcete začít sbírat i jiné druhy, které ale tolik neznáte, naučte se nejprve dobře poznat nejen tento nově sbíraný druh. Důležité je rozpoznat i podobné nejedlé druhy, a hlavně jedovaté. Své učení si nechte ověřit u odborníků, například v mykologické poradně. A berte k nim nasbírané plodnice, protože fotografie k stoprocentnímu určení nestačí.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Nenechte si ujít kouzlo staré Číny s Hankou Maciuchovou

Ondřej Kepka, režisér a moderátor

Ondřej Kepka

Tajný deník čínské císařovny

Koupit

Románové zpracování životního příběh císařovny vdovy Cch'-si, která se jako mladá dívka Jehonala stala konkubínou císaře a díky mimořádné inteligenci, intrikám i krutosti dokázala postupně vystoupat na vrchol a na půlstoletí se stát faktickou vládkyní Číny.