Přechody pro chodce často nahrazují místa pro přecházení. Podle policie se tím snižuje nehodovost

9. březen 2019 09:39

Na českých silnicích přibývá míst na přecházení. Doplňují a v některých případech dokonce nahrazují přechody pro chodce, tedy takzvané zebry. Ty jsou totiž podle policejních statistik mnohem nebezpečnější, než zmiňovaná místa pro přecházení. Lidé na nich totiž nespoléhají na přednost před přijíždějícími auty.

Nevidomým chybí na přechodech v ulicích měst zvukové signály. Náprava ale není jednoduchá

Zrakově postižení se setkávají často v ulicích měst s problémy (ilustrační foto)

Zhruba sto tisíc Čechů trpí zrakovým postižením. Buď jim zůstaly už jen nepatrné zbytky zraku, a nebo jsou úplně nevidomí. V ulicích měst se přitom opakovaně setkávají s problémy. Příkladem je třeba kotvící lano sloupu zasahující do vodícího pásu v chodníku, a nebo chybějící akustické úpravy, bez kterých jsou slabozrací odkázáni na cizí pomoc.  

„Je to dané tím, že lidé mají na přechodech pro chodce pocit, že mají absolutní přednost před vozidly," vysvětluje důvod, proč jsou místa pro přecházení bezpečnější než přechody David Kult z náchodského dopravního inspektorátu Policie ČR.

I proto se třeba přímo na mezinárodní silnici protínající Náchod v poslední době snížil počet přechodů na zhruba polovinu.
„Snižování počtu přechodů a jejich nahrazování místem pro přecházení se nám osvědčilo. Podle statistik je teď nehod na přechodech o polovinu méně než dřív."

Přechody pro chodce často nahrazují místa pro přecházení

Náchodský dopravní inspektorát podobné řešení doporučuje i starostům dalších měst a obcí. Aktuálně například David Kult jednal o zajištění větší bezpečnosti chodců v obci Hořenice.

„Kde jsme dostali podnět, že se tam nachází autobusové zastávky a dětské hřiště. A chtějí tam snižovat rychlost. Což ovšem z hlediska silničního provozu pro policii není řešení. A tudíž naše doporučení je udělat místo pro přecházení."

Na hlavním silničním průtahu Častolovicemi na Rychnovsku vznikne pět nových přechodů pro chodce

Přechod pro chodce

Častolovice chtějí v letošním roce investovat především do zvýšení bezpečnosti na svém území. Proto připravují pět nových přechodů pro chodce.

Zvýšení počtu míst na přecházení na úkor přechodů podporují i odborníci z Krajského úřadu Královehradeckého kraje. Současně ale upozorňují na určitá úskalí.

„Při budování míst pro přecházení je zapotřebí brát na zřetel vhodnost daného místa. Podle našich odborníků není vhodné tato místa zřizovat tam, kde se koncentruje vyšší počet osob. Například u velkých obchodních center, škol, školek nebo v blízkosti sportovních stadionů," popisuje je mluvčí úřadu Jiří Klemt.

Starostové měst a obcí přistupují k problematice různě. Někde převládají přechody, jinde místa pro přecházení. Ovšem třeba v Králově Lhotě nemají ani jedno.

Spustit audio

Související