Před 95 lety začalo pravidelné vysílání ostravského rozhlasu

1. červenec 2024 15:05

Pravidelné vysílání Českého rozhlasu Ostrava začalo 1. července 1929, tehdy ještě pod názvem Radiojournal Moravská Ostrava. Od tohoto dne ušel ostravský rozhlas kus cesty.

Jedna z nejstarších regionálních stanic Českého rozhlasu vznikla 1. března 1929, kdy byla v Moravské Ostravě založená pobočka tehdejšího Radiojournalu. Pokusné vysílání začalo 25. května a od 1. července pak začalo vysílání pravidelné. Signál šířil vysílač ve Svinově.

Čtěte také

Úplné začátky ostravského rozhlasu už jsou ale z velké části jenom v archivech včetně první vysílací budovy. Byla to hasičská zbrojnice na Smetanově náměstí. Jedna z nejstarších dochovaných nahrávek je z října roku 1945, po obnově válkou poničené vysílací techniky. Můžete ji slyšet v našem seriálu o vysílačích.

Vlastní vysílání v jeho začátcích představovalo tři hodiny, další program se přebíral z Prahy a Brna. Vše se vysílalo živě, natáčení tehdy ještě neexistovalo.

Přemístění do současného sídla

V roce 1937 došlo k přemístění studia do budovy na ulici Hviezdoslavovu, nyní Dr. Šmerala. Zde bylo zřízeno malé hudební a činoherní studio s režií, hlasatelna a technická kontrola se třemi vysílacími pracovišti. Ve dvoře bylo postaveno velké hudební studio s režií.

Rozhlasové Studio 1 bylo zaplněno do posledního místa...

Už od počátku pravidelného vysílání se ostravský rozhlas mohl pyšnit několika profesionálními hudebními tělesy, jako je Ostravský rozhlasový orchestr (dříve známý jako orchestr RadioJournalu), později dechová kapela Ostravanka a cimbálová muzika Technik. V hudebním Studiu 1 byly za devadesát let natočeny tisíce hodin hudebních záznamů v podání známých uměleckých těles a zpěváků, jako je Hana Zagorová, Věra Špinarová, Karel Kryl, Jaroslav Wykrent a také Marie Rottrová s kapelou Flamingo mnozí další.

Nástup digitalizace

V současné době ostravský rozhlas nabízí kromě živého vysílání také spoustu pořadů uložených v audio archivu na webu stanice či v aplikaci mujRozhlas. „Posluchači ten audio archiv využívají více a více. Počet poslechů mimo živé vysílání stoupá celorepublikově. To je výhoda digitálního prostředí, ve kterém si můžete vyhledat v digitální podobě spoustu těch archivní záležitostí a jsou dostupné zdarma,“ uvedl ředitel Českého rozhlasu Ostrava Josef Podstata v pořadu K věci, který byl věnovaný právě 95 letům ostravského vysílání.

Spustit audio

Související