Předvolební jízda

18. únor 2004

Letos na podzim se budou po čtyřech letech opět konat volby do krajských zastupitelstev. S více než půlročním předstihem začaly místní politické strany hrát na city voličů.

Chcete slyšet něco líbivého? Máte akutní potřebu zisku informace, nad kterou by vaše srdce zaplesalo? Pak je předvolební doba ta pravá pro uspokojení vašich tužeb. Alespoň si to myslí politikové a tak ochotně vycházejí vstříc údajné lidové poptávce. V tomto směru jako první vytáhli do boje místní lidovci. Šéf jejich moravskoslezské organizace a kandidát na krajského volebního lídra Pavol Lukša například hodlá navrhnout výrazné snížení daně z příjmů pro podniky v našem kraji. Ze současných 28-i % by se tato daň měla na přechodnou dobu snížit až na 15%. Kromě našeho kraje se návrh týká i kraje Ústeckého. Lukša vysvětlil, že právě tyto dva regiony patří k nejpostiženějším v republice. Uvedené opatření by v nich podle něho mohlo nastartovat ekonomický růst.

Což o to, návrh je to hezký. Je progresivní, týká se konkrétně našeho regionu a nepostrádá ani potřebnou míru logiky. Problém je v tom, že je jen velmi obtížně prosaditelný. Pokud by se tak čistě teoreticky stalo, pak by státní rozpočet přišel ročně o několik miliard korun, které by naopak zůstaly v místních firmách, potažmo v krajské pokladně. Je něco takého možné v době, kdy ministr financí zoufale hledá další zdroje příjmů? Pravděpodobnost, že se tak nestane, v tomto případě směle hraničí s jistotou. Dá se taky úspěšně předpokládat, že této skutečnosti si je vědom i sám předkladatel takového návrhu. Přesto neváhal. V případě jeho schválení dosáhne výrazného politického úspěchu. V opačném případě může tvrdit, že on chtěl přece pro kraj jen to nejlepší, ale zlí Pražáci mu to jaksi nedovolili. Obě varianty získávají více kladných než záporných politických bodů.

Drobným rizikem je jen obvinění z populismu. V čase předvolebním však platí poněkud jiná pravidla hra. Jednak takových líbivých prohlášení přibývá úměrně s blížícím se dnem voleb. A taky mnohem silněji platí pořekadlo, podle kterého účel světí prostředky. Je zřejmé, že ve stopách místních lidovců se brzy vydají i další partaje v kraji. Takže si držte klobouky, volná jízda politických myšlenek všeho druhu právě začíná!

autor: Michal Svatoš
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.