Překonal strach a zažité představy. A díky rekvalifikaci se stal sanitářem v nemocnici

22. leden 2024 09:26

V Moravskoslezském kraji běží díky organizaci Vzájemné soužití rekvalifikace Romů. Začaly před půl rokem a do práce už nastoupilo 9 kurzistů. Jsou z nich asistenti pedagogů, pečují o seniory i o děti. Nebo jako Ostravák Libor Kroščen pomáhají  v nemocnici. Největší překážky, které musel překonat, prý byly ty v jeho hlavě.

Libor Kroščen z Ostravy, novopečený sanitář Vítkovické nemocnice, vzkazuje ostatním Romům, že taky mají šanci na dobrou práci. Musí ale – jako on – překonat strach a překreslit představy o životě, které mu vštípila rodina. „Tatínek byl ve výkonu trestu pořád, maminka nemocná, tak jsem se musel starat o dva mladší bratry,“ říká.

Se základním vzděláním dělal brigády na stavbách. Pak nastoupil v nemocnici jako uklízeč. A pak na rekvalifikaci na sanitáře. Učení teorie málem vzdal, praxe mu šla výborně. Ale moc si nevěřil. „Říkal jsem si, že to nedám, jestli tady zapadnu... Ale můžu říct, že jo. Chodím sem rád a cítím se tady dobře,“ dodává.

Pacienty polohuje, dohlíží na jejich pitný režim, měří jim teplotu. A taky si s nimi povídá.

Rekvalifikaci v programu Roma Rekwork už dokončilo devět lidí. Většina z nich hned začala pracovat. „Máme tam dva asistenty pedagoga, pracovníka v sociálních službách a dvě chůvy,“ vyjmenovává Nikola Šťastná z organizace Vzájemné soužití. Zdůrazňuje, že kurzisty všechno naučí, ale o pracovní místo už si musí říct sami.

Rekvalifikace Roma Rekwork poběží ve Vzájemném soužití do května příštího roku. V kurzech je místo ještě pro více než 40 lidí.

Spustit audio