Při výběru oken jsou důležité tři parametry. Zajistit by je měl výrobce, nebo kvalitní dodavatel

27. duben 2024

Ušetřit až 30 procent energie na vytápění mohou kvalitní okna. Jak okna vybírat? Jsou lepší plastová, dřevěná nebo hliníková?

Vybavit okny celý dům není laciná záležitost. Částečně mohou tyto náklady snížit státní dotační programy Nová zelená úsporám, Nová zelená úsporám Light a Oprav dům po babičce.

Při výběru oken jsou důležité tyto parametry

  • kvalita zpracování oken
  • trojitá skla jsou dnes brána jako standard na celoevropském trhu, je to budoucnost oken
  • kvalita montáže oken do stávajících otvorů podle normy (možný vznik plísní, vlhkosti, tepelných mostů)

„To vše by měl zajistit buď výrobce oken, nebo kvalitní dodavatel. Pak nám okna vydrží kolem 35 let a více. U nekvalitního zpracování a montáže je můžete měnit už i po 10 letech,“ radí Tomáš Sysel z Institutu zdravého bydlení. „To se týká i plastových oken, která jsou kvalitně zpracovaná, z kvalitního profilu s kvalitním zasklením. I ta mohou vydržet přes 35 let. Proto jsme zpracovali malý dotazník ‚Průkaz zdravého okna‘, který je ke stažení na našich stránkách Institutu zdravého bydlení. Je to průvodce kupujícího a radí co zohlednit při výběru. Poctivý výrobce nebo prodejce oken by měl být schopen tento certifikát podepsat a přiložit ke smlouvě.“

Orosená plastová okna

Plastová okna

Jedná se o obecné doporučení, jak se máme orientovat na kvalitu profilu (dělí se do tříd A, B, C) podle tloušťky stěny. My doporučujeme profily třídy A z prvoplastu, který neobsahuje recyklát. Okna z recyklátu se sice budou prodávat i po 28. květnu 2026, ale budou muset být označena že obsahují recyklát a škodlivé prvky, například olovo.

Do budoucna se s těmi to okny může počítat i jako s nebezpečným odpadem. Okna by měla mít trojskla. Kupovat nejlépe u českého výrobce i s odbornou montáží podle normy.

Dřevěná okna

Tato okna jsou metalonem kvality. Musí být ale kvalitně zpracováno. Důležitá je přesnost strojírenského zpracování. Ta může být pro malou kusovou výrobu problém. Problém by s tím ale neměli mít naši přední čeští výrobci s dobrými referencemi.

Nevyplatí se kupovat tato okna přes přeprodejce nebo z dovozu, např. východních zemí. Trojsklo je základ. Důležitá je i povrchová úprava. Tam se vyplatí vybrat různé membránové nátěry, které umožní dřevu dýchat a mít přirozenou difúzní vlastnost. Kvalitní kování. Kvalitní montáž podle normy.

Hliníková okna

Hliníková okna jsou velmi dobrý produkt. Dají se srovnat s dřevěnými okny. Co se týká kvality, jsou jedním z nejlepších produktů, které můžeme mít. Netrpí na změny tvaru a průhyby jako plastová okna, například při zatížení světlem nebo vysokých teplotách. Jedná se především o velkoformátové sestavy.

I tady by samozřejmostí měla být trojitá skla. Důležitá je kvalita zpracování a zapracování do otvorů. Hodně napoví reference na prodejce. Pozor si dejte na profily, které mají v sobě nastříkanou izolaci, u které může být v budoucnu problém ji recyklovat.

autor: Jiří Šobr
Spustit audio

Související