Primátor Ostravy Macura založil s dalšími kolegy nový klub zastupitelů

22. březen 2023 15:24

Primátor Ostravy Tomáš Macura (dříve ANO) založil s dalšími třemi kolegy nový klub městských zastupitelů. Macura, který v únoru opustil ANO, byl v úterý vyloučen z klubu městských zastupitelů hnutí stejně jako jeho náměstkyně Zuzana Bajgarová (dříve ANO).

Klub ANO z vlastního rozhodnutí opustili další dva zastupitelé, primátorova náměstkyně Kateřina Šebestová a zastupitel Robert Čep. Právě tito čtyři zastupitelé utvořili nový klub. Hnutí ANO chce na dubnovém jednání zastupitelstva hlasovat o nástupci Macury.

O vzniku nového klubu městských zastupitelů primátor informoval v úvodu dnešního jednání zastupitelstva. Uvedl, že pro nedostatek času k výběru vhodného názvu klubu zatím ponese název Nezařazení. „Byli jsme včera (v úterý) částečně vyloučeni, částečně odejiti z klubu hnutí ANO, ne o naší vůli. Samozřejmě nebudeme skládat mandáty, chceme pokračovat jako zastupitelé, uvidíme v jakých funkcích, do konce volebního období. Protože my čtyři máme v dané chvíli podobné názory na věc, tak chceme postupovat jednotně,“ uvedl po jednání Macura.

Čtěte také

Členové klubu zastupitelů hnutí ANO na svém úterním jednání rovněž změnili předsedkyni klubu. Náměstkyni Šebestovou v čele klubu hnutí ANO vystřídala zastupitelka Hana Tichánková. Po jednání klubu novinářům sdělila, že už na dubnové zastupitelstvo je naplánována volba nového vedení města. „Dohoda spočívá v tom, že proběhne oblastní sněm a oblastní sněm bude nominovat kandidáty do vedení města,“ uvedla Tichánková. Podle ní by se měl hledat nejen nástupce Macury, ale také obou jeho náměstkyň.

Macura koncem února oznámil, že z funkce primátora odejde do půl roku. Po úterním jednání klubu ANO podotkl, že primátora volí a odvolává celé zastupitelstvo. „Takže jestli někdo navrhne mé odvolání z funkce primátora...tak holt to musí získat většinu v tom zastupitelstvu,“ řekl v úterý Macura. Po dnešním jednání zastupitelstva  řekl, že si není jistý, zda bude usilovat o setrvání v primátorské funkci. „Matematicky je možností více, já popravdě řečeno v dané chvíli bojuji sám se sebou, co mi ještě stojí za to. Dnes ráno jsem se poprvé po mnoha měsících vzbudil s pocitem absolutní svobody, takže možná je to to, co u mě může ve finále převládnout. Mám tady ale ještě spoluodpovědnost za ostatní, uvidíme, neříkám v dané chvíli poslední slovo,“ řekl Macura.

Klub zastupitelů hnutí ANO má aktuálně 17 členů místo původních 21. Tichánková v úterý uvedla, že klub ANO je jednotný. Macura ale novinářům řekl, že pro jeho vyloučení z klubu hlasovalo 11 z 20 přítomných členů.

Primátor se delší dobu názorově rozcházel s celostátním vedením strany. V lednové volbě prezidenta nepodpořil svého stranického šéfa Andreje Babiše. Oznámil, že volil jeho protikandidáta Petra Pavla, který v prezidentské volbě nakonec zvítězil. Stejně postupoval i hejtman Ivo Vondrák (dříve ANO). Následně primátor i hejtman hnutí opustili. Macura po svém vyloučení z klubu řekl, že právě podporou Pavla klub zdůvodňoval jeho vyloučení. Tichánková pouze uvedla, že vedení města svými prohlášeními vyjádřilo neloajalitu vůči hnutí ANO.

Na městské koalici se krátce po loňských komunálních volbách dohodlo ANO se Spolu (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) a Piráty. Ostravské ANO vedené Macurou komunální volby v září s převahou vyhrálo, získalo 21 mandátů v zastupitelstvu, které má 55 členů. Koalice dosud měla převahu 33 hlasů – devět mandátů má Spolu a tři Piráti. V opozici je hnutí Ostravak s osmi mandáty, SPD se sedmi zastupiteli, Starostové pro Ostravu se čtyřmi mandáty a Ostravská levice má tři zastupitele.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související